IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев: Ще вземаме решения, които движат града напред

Столичният общински съвет не успя да си избере председател днес

16:30 | 13.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новият кмет на София Васил Терзиев потвърди заявката си, че ще работи за интересите на столичани и иска да спечели доверието им. От първите му изказвания като градоначалник стана ясно, че засега данъците в столицата няма да бъдат повишавани.

"Всички ние сме избрани и призовани да защитаваме интересите на София, така че трябва да намерим път, за да се вземат решения, които движат града напред", каза пред медиите Терзиев.

"Работата не може да спира, така че ще търсим дългосрочния подход, кое ни обединява, кои са решенията, които са важни за града, ще търсим подкрепа от всички и се надяваме това, за което се заклехме току-що, да бъде спазвано", добави той.

По-рано днес на тържествена церемония в Столичната община новоизбраният градоначалник на столицата Васил Терзиев положи клетва. Заедно с него клетва положиха и 24 районни кметове, кметовете на кметства и общинските съветници. 

Попитан кое ще бъде първият голям тест дали има обединение, той посочи избора на председател на общинския съвет, впоследствие бюджета, типичните разделителни линии между управляващи и опозиция. Терзиев изрази надежда да променят този модел и в крайна сметка да започнат да намират нещата, които ги обединяват.

"Първата ми задача е да се запозная с администрацията, да разбера какви са им проблемите и кои са най-неотложните неща. Също така да започнем подготовка по бюджета и да освободим паркинга пред "Света Неделя". Освен това да обявим началото на битката с вандализма и да почистим графитите, за да изглежда градът по-приветлив", заяви Терзиев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На въпрос дали ще се вдигат данъците Терзиев посочи, че са заявили в кампанията, че първата и най-важна стъпка за тях е да спечелят доверието на софиянци с наличния ресурс и да покажат добро управление. 

Досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова предаде поста на новия кмет Васил Терзиев. Тя му подари химикалка, своя отчет за свършеното и личната си каска, за да може той да завърши проектите, които е започнала. Това са 9 км метро, големите ключови булеварди като "Филип Кутев", "Тодор Каблешков", "Ломско шосе", "Рожен", както и да започне нови свои проекти.

Столичният общински съвет не успя да си избере председател днес. За поста "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") предложиха Борис Бонев, "БСП за България" - Диана Тонова. От "Възраждане" номинираха Красимир Гълъбов, а от "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. Изборът беше чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини.

При първото гласуване Бонев беше подкрепен от 23 общински съветници, Тонова – от девет, Гълъбов – от осем, а Данаилов – от трима. Имаше четири недействителни бюлетини. Тъй като никой от четиримата кандидати не успя да събере повече от половината гласове на общинските съветници на първото гласуване между първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя ново гласуване. Общо гласувалите втория път общински съветници бяха 44, а недействителните бюлетини - 12. Бонев получи 23 гласа, а Тонова – девет. Така председател не беше избран и при повторното гласуване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След неуспешния повторен вот пред журналисти Бонев призова всички общински съветници в тайния вот да гласуват по съвест и изрази надежда, че при следващото гласуване няма да има "партийни повели".

Следващото заседание на СОС е насрочено за 20 ноември, понеделник, от 10:00 часа. Тогава общинските съветници отново ще гласуват за председател.

В Столичния общински съвет има 61 общински съветници. Местната коалиция "Продължаваме промяна - Демократична България" има 23-ма съветници. Местната коалиция ГЕРБ-СДС има 14 общински съветници. Местната коалиция "БСП за България" има девет общински съветници. Партия "Възраждане" - осем общински съветници. Партия "Има такъв народ" има трима общински съветници. Местната коалиция КОД има трима общински съветници, а ВМРО-БНД - един общински съветник. 

Наличните средства по сметки на общината към 31 октомври т.г. са в размер на 438 млн. лева, съобщава на страницата си във Facebook досегашният заместник-кмет на София по финанси Дончо Барбалов, който публикува кратко обобщение за финансовото състояние на Столичната община.

Приходите от местни данъци и такси към 31 октомври са в размер на 810 млн. лв., или 86,7% от годишния план. Събраните средства са със 76,6 млн. лв. повече спрямо същия период на 2022 г., информира Барбалов.

Рейтингът на Столичната община, потвърден от рейтинговата агенция S&P през есента на тази година, е BBB със стабилна перспектива и равен на този на държавата.

"През юли тази година Общинският съвет прие внесената от мен Стратегия за управление на дълга на Столична община 2024 – 2028 г.", припомня Барбалов. Той посочва, че документът дава допълнителна гаранция за запазване на политиката на финансова дисциплина и привличане на заемни средства само за инвестиционни и стратегически за общината нужди.

В проекта на бюджет за 2024 г., в частта "общински приходи", са предвидени приходи от данъци и такси в размер на 934 млн. лв., информира Барбалов. В проекта на Капиталова програма за 2024 г. са включени т.нар. преходни обекти в общ размер на 509 млн. лева. Това са обекти, които се изпълняват през текущата година и чието изпълнение се очаква да продължи през следващата.

В план-сметката за чистотата за 2024 г., планираният размер в разходната част за 2024 г. е в размер на 284,9 млн. лв., информира още Барбалов.

Междувременно се очаква екипът на Ваня Григорова да подаде жалба за оспорване на решението за назначаването на Терзиев на по-горна инстанция. 

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още