IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваня Григорова обжалва изборите и иска спиране на решението за избор на кмет

Искането ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото

17:59 | 09.11.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Загубилият на балотажа на местните избори в столицата кандидат - Ваня Григорова, обжалва резултатите от местния вот.

В Административен съд София-град е постъпила жалба от Ваня Григорова в качеството ѝ на кандидат за кмет на Столичната община, както и от  Иван Таков в качеството му на председател и представляващ местна коалиция „БСП за България“ срещу решение на Общинска избирателна комисия за избор на кмет на Столичната община, съобщиха от пресцентъра на съда.

Изрично е направено искане и за спиране на предварителното изпълнение на решението.

От съда посочват, че съгласно правилата за разпределение на делата жалбата е изпратена на СИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им в съда. 

Искането за спиране на предварителното изпълнение на решението, с което Васил Терзиев беше обявен за кмет на София, ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото, уточняват от съда. 

Още в деня след изборите Ваня Григорова заяви, че ще обжалва изборите за кмет на София, защото от екипа ú имат сигнали за нарушения.

От своя страна, избраният за кмет Васил Терзиев каза, че няма притеснения от заявеното намерение от опонента му на балотажа на местния вот Григорова да иска проверка на резултатите от изборите в съда. Според победителя на балотажа в София Васил Терзиев твърденията са неоснователни.

Всеки участник в изборите може да поиска да се прегледа законосъобразността на проведения избор. При оспорване трябва да се представят конкретни данни и обстоятелства. Това коментира пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски" относно заявката на щаба на Ваня Григорова да оспори вота от балотажа в София.

Според окончателните резултати от местните избори на Централната избирателна комисия (ЦИК) Васил Терзиев, издигнат от местна коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), е победител на изборите.

Васил Терзиев получи 175 044 от гласовете на избирателите, или 48,20%. За Ваня Григорова от местна коалиция „БСП за България“ са гласували 170 258, или 46,89%.

Така разликата между двамата кандидати за кмет на столицата е 4786 гласа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
простакелката "лaйнoметка" с къщето в Равно поле да не се пъне излишно . да обясни как всичките гласове от секциите във факултета , от върли поддръжници на хекимян стАнаха върли нейни фенове ... :))) ... още да опростачва ефира ... отива при мая-*** ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още