IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: За Васил Терзиев са гласували млади и висшисти, за Ваня Григорова – жените

Къде отидоха гласовете на ГЕРБ в София и какви бяха предпочитанията на избирателите в Пловдив и Варна на втория тур на местните избори, показват данните на социолозите

18:22 | 06.11.23 г. 2
Галъп: За Васил Терзиев са гласували млади и висшисти, за Ваня Григорова – жените

Демографската структура на вота в София показва, че сред по-младите и хората в активна възраст предпочитанията са насочени по-скоро към Васил Терзиев. За него над 80% от вота идва от висшисти, докато при Ваня Григорова този дял е десетина пункта по-нисък. Този коментар върху щрихи от демографските профили от екзитпол на местния вот в София, Пловдив и Варна след втория тур на местните избори направиха социолозите от „Галъп Интернешънъл Болкан“ по поръчка на БНР, БНТ, „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и Инвестор.БГ АД.

Електорални предпочитания

Очаквано, Ваня Григорова събира симпатии в по-голяма степен сред най-възрастните. Разликата в профилите на двамата кандидати не е драстична, но все пак сред тези, дали гласа си за кандидата на „Обединени за София“, работещите са малко по-видим дял, в сравнение с тези зад кандидата на обединената левица – където пък личи и по-сериозен дял пенсионери.

Източник: Галъп Интернешънъл Болкан Източник: Галъп Интернешънъл Болкан

Налице е малко по-голямо предпочитание за Ваня Григорова сред женската аудитория: делът на дамски вот при нея е близо 60%, а при Терзиев – малко по-нисък.

Ако над 70% от вота за Терзиев идва от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ – „Синя София“, то делът на привържениците на БСП при гласувалите на втория тур за Григорова е малко над една трета. Григорова затвърждава образа на кандидат с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус.

Електорална активност

А колко хора от другите електорати излязоха всъщност? Може би около две трети от излезлите на първия тур в София за листа или кандидат кмет на „Възраждане“ са излезли и сега, допускат социолозите. Сериозно мнозинство сред тях са избрали Григорова. Така, малко над 20 хиляди гласа за Ваня Григорова на втория тур от местния вот идват от партия „Възраждане“. Над тези нива пък са гласовете от ГЕРБ. Тук обаче може да се предположи и доста по-солиден резултат – доколкото в големия брой откази на екзитпол вероятно се крият именно гласуващи за Григорова привърженици на ГЕРБ. Общо, около половината, излезли на първия тур за ГЕРБ или Хекимян, явно се излезли и сега.

Може би половината фенове на Вили Лилков излязоха и сега. При тях съотношението е отчетливо в полза на Терзиев, макар и да личат високи дялове в опцията „Не подкрепям никого“. Подобни тенденции личат и при привържениците на ГЕРБ в София.

В Пловдив и във Варна пък беше интересно да се проследи как са гласували силните местни листи, чиито кандидати за кмет останаха извън балотажите. Любопитното е, че няколко хиляди гласа от „Съединени за Пловдив“ действително са отишли към Костадин Димитров, както бе обявено.

Във Варна пък близо една десета от вота за Благомир Коцев идва от „Алтернативата на гражданите“, а други няколко процента – от Земеделския съюз „Александър Стамболийски“. Това са общо около няколко хиляди гласа, изчисляват в „Галъп“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 месеца
До: 0pk за това нашата тиквата и е фен... по феминиска линия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
Разбрахме тренда - умнокрасивитета за Терзиев, дртите феминистки за Ванчето. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още