IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво държи все още „сглобката“ на властта?

Очакват ли ни избори 2 в 1, коментират политолозите проф. Антоанета Христова и доц. Татяна Буруджиева

12:43 | 09.11.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор

„Сглобката“ в управлението на страната е стъпила на външен натиск и тя не може да се разтрогне, докато не им се разреши отвън. Можеше и да се случи, ако политическите партии видят, че хората връщат доверието си към партийната система. Хората обаче имат желание да "шамаросат" партийната система и гласуваха с наказателен мотив на местните избори. Този коментар в Bulgaria ON AIR направи политологът проф. Антоанета Христова след местните избори, след които политическите трусове продължават.

Тя е категорична, че „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ няма да позволят на Бойко Борисов ротации, различни от предварително договорените при съставяне на „сглобката“.

Политологът доц. Татяна Буруджиева смята, че ГЕРБ-СДС няма да се съгласят след ротацията на премиера да управляват с бюджет на Асен Василев, правен "на тъмно".

"Ако са се договорили, че имат общи каузи и политики, нека ги видим в бюджета. Не може да продължи с министър като Асен Василев, който еднолично решава – вече има пищене на общини за спрени средства по текущи проекти. Една община, набълбукана с кредити, може да затъне за няколко месеца. Как да го допусне ГЕРБ", е мнението на доц. Буруджиева.

Очакванията ѝ са, ако това се случи, ще се стигне до избори 2 в 1 - парламентарни и за Европейския парламент. Тя допусна, че за тях се подготвя и ДПС.

"ДПС поне от две години гласи смяна на лидерството, при тях назрява тежък организационен проблем – това е свързано със силата и възможностите на един лидер да свърши работа, коментира тя и подчерта, че движението има огромен електорален проблем. – Той се нарича младо поколение, което не е толкова послушно и активно в изборите. Има и друг хоризонт – повечето от младите хора работят и живеят в чужбина".

Доц. Буруджиева изрази мнение, че с фигурата на Пеевски се прави тест на ново управление. "Сглобката трябва да има елемент, който да хваща едното и другото – Пеевски усети, че може да бъде този елемент, поради невъзможността на другите участници да се разберат", добави политологът.

Проф. Антоанета Христова очаква проблеми в средите на ДПС заради факта, че Пеевски е българин, но пък го определи като "ефективен, човек ориентиран към решения".

"Два фактора ще задържат управлението – слабостта и страхът да изпуснат властта – животински страх, първичен, и външният фактор", коментира политологът.

До какво ще доведат политическите трусове след местния вот в управляващото мнозинство? Защо ГЕРБ настоява за предоговаряне на условията за управлението след ротацията? Има ли общи каузи при съставянето на бюджета? Временно ли е решението на Доган за Пеевски? Защо софиянци не припознаха никой от двамата кандидати, а поискаха само да има решение на проблемите в столицата? Какъв сигнал дават избирателите след като не избраха кандидати в местната власт, издигнати от партиите в парламента?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 5 месеца
До: khao *** = бългоро-убииец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 5 месеца
да слушаш глууупостите на тия две пааачи (едната дъщеря на ***) е обидно е за човешкия интелект, а нашия форумен дебииил даже е направил анализ... хахахахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
По-интересното е друго: със сигурност нито един от сегашните участници в сглобката и в опозицията не е носител на високата летва на американското доверие и е безперспективен занапред. Американците имат нужда от нов, чист, надежден, перспективен и лоялен поради интелектуална и духовна състоятелност лидерски проект, който да осиновят, подкрепят и обгрижват. Според една жена, самочувствието на Радостин Василев и упражненията му с *мечове* напоследък не били само въздухарско репчене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
*Сглобката в управлението на страната е стъпила на външен натиск и тя не може да се разтрогне, докато не им се разреши отвън.* - ако под *отвън* проф. Христова има предвид *посолството* и неговият нов стопанин Кенет Мертен, то да. Най-после на Козяк стъпи истински мъжкар, играч и бесен професионалист, който за няма и година тури ред в българския политически каттунн. Чува се и от самолет как скърцат като захарен памук уж бичитте мъъддее на Боце и други, набедени за рогачи от наплашените медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още