IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каримански: България е далеч от дългова спирала

Асен Василев ще се хвали с 3% дефицит, а хората ще продължат да се убиват по пътищата, коментира финансистът

21:37 | 08.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е далеч от дългова спирала и това показва интересът на инвеститорите към заема в България, смята финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от „Има такъв народ“ в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, бивш председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Пред БНР той посочи, че въпросът е дали има риск "да се услади този начин на финансиране на бюджета чрез заеми и това да увлече много от министрите и правителствата да продължат с такива заеми с цел да си гарантират комфорт и да опазят 3 процентния дефицит през следващите години.

По думите му няма ясна обосновка за какво ще бъдат похарчени средствата от новия заем, който ще поеме държавата: "Ясно е, че новият заем замества стар заем. Въпросът е как ще бъде използван целево – дали за инфраструктурни и инвестиционни проекти, или ще бъде отново използван за покриване на непрекъснато увеличаващите се постоянни разходи в областта на социалната политика и в областта на трудовата заетост", отбеляза Каримански.

Според него сметките не са верни и „дори манипулирани“ при изчисляване на БВП, затова настоява да се разгледат неговите съставни части, за да се разбере „защо нямаме качествени приходи, които често са еднократни, каквито са дивидентите от държавните дружества, но не и тези, свързани с косвените данъци “

Притеснително е, че нямаме изграждане и развитие на инвестиционни проекти като инструментариум за привличане на инвестиции, допълни още той, отчитайки, че инфраструктурата на страната запада, а не се инвестират капиталовите разходи - изпълнението на капиталовите разходи е 44% в края на деветмесечието.

"Това неизпълнение на капиталовите разходи ще може да бъде буферът, с който министърът на финансите Асен Василев ще се хвали, че е постигнал 3% дефицит. А в същото време хората ще продължат да се убиват по пътищата", коментира той.

Финансистът предупреди, че ДДС изостава с 1 млрд. лева от изпълнението на Бюджет 2023. Той обърна внимание, че преките и косвените данъци през третото тримесечие изостават със 7% спрямо консолидираната фискална програма. Финансистът допусна, че това се дължи на прекалено раздутата приходна част. Каримански смята, че не са взети предвид предупрежденията за забавяне на икономиките в целия свят, включително и в България. За пример той даде три пъти намалелият ръст на износ на страната ни.

 

Що се отнася до данъчните закони, чийто пакет е внесен в Народното събрание, финансистът е на мнение, че той няма да доведе до „кой знае какъв ефект“ и посочи POS терминалите в ресторантите и приравняването на гражданските договори с трудовите. „Малко ми понамирисва и на бухалка от страна на Министерството на финансите и Националната агенция за приходите“, коментира той мерките за увеличаване на приходите.

Каримански е категоричен, че бизнесът може да се изсветли, само ако се изследва процесът, характерен за дадената индустрия. Той потвърди, че липсата на анализи за разходите и ползите в данъчните закони няма да удовлетвори хората и критикува очакваното вдигане на данъците в големите градове.  Финансистът е убеден, че така няма да се засили икономиката при готвения бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
sosi
преди 5 месеца
Напротив, точно на крачка пред пропастта е. Като подпише тези дни, че инвестира над 50 милиарда евро в два реактора в Козлодуй и ще затънем както през 90-те години. По последни оценки 1ГВ ядрена мощност в Hinkley Point C е 27 милиарда евро, а нашето правителство щяло да подпише безусловно за два такива!https://energypost.eu/hinkley-point-c-boondoggle-dangerous-waste-money/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 5 месеца
На мен пък ми е много любопитно какъв друг начин за покриване на дефицита в бюджета, освен вземане на заеми, би предложил Каримански..Аз не знам да има държава по света, която да действа по различен начин.Ако намеква ,че трябва да се покриват падежиращите дългове с приходите от бюджета-това е абсолютен популизъм и щуротия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 5 месеца
Лъже пропагандиста му ***! Не взема предвид *** демография!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още