IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев е новият кмет на София

ЦИК обяви окончателните резултати от местните избори, според които Терзиев печели с 4786 гласа пред Ваня Григорова

18:07 | 06.11.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Васил Терзиев, издигнат от местна коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), е новият кмет на София. При 100% обработени протоколи Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателните резултати от местните избори.

Васил Терзиев получава 175 044 от гласовете на избирателите, или 48,20%. За Ваня Григорова от местна коалиция „БСП за България“ са гласували 170 258, или 46,89%.

Така разликата между двамата кандидати за кмет на столицата е 4786 гласа.

Общо 17 834 души, отишли до избирателните секции, са решили да гласуват с „Не подкрепям никого“ – това са 4,91%, вижда се от финалните данни, публикувани на сайта на ЦИК.

Избирателната активност в столицата е била 34,64%.

Малко преди да излязат окончателните резултати на ЦИК, Ваня Григорова коментира, че ще оспорва резултатите от втория тур на местните избори. "До последно ще се борим за всеки глас, защото за нас всеки софиянец е важен“, заяви Григорова.

Васил Терзиев даде заявка, че ще работи за интересите на всички столичани и обеща да се ръководи от три важни принципа - винаги публичният интерес да бъде над всичко, да въвлича гражданите и бизнеса в решенията, които се взимат и да има активна комуникация.

Втори тур на местния вот в неделя – 5 ноември, се произведе в общините Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково и Шумен.

На първия тур на 29 октомври кметове бяха избрани на областните градове Бургас, Враца, Кърджали, Монтана, Перник, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

В Благоевград, при обработени 100% протоколи, Методи Байкушев, издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, получава 50,21% от гласовете. На второ място е Илко Стоянов, издигнат от инициативен комитет, с 47,24%. 

Във Варна, при обработени 100% протоколи, кандидатът на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" Благомир Коцев получава 53,06% от гласовете. Втори е кандидатът на ГЕРБ Иван Портних с 41,52% от гласовете. 

Във Велико Търново при обработени 100% протоколи в ОИК Даниел Панов от ГЕРБ има 53,20% от вота, а Йордан Терзийски от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" -  42,30 на сто.

Във Видин, при обработени 100 процента от протоколите на СИК в OИК, води Цветан Ценков от коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ) с 57,28% от гласовете. На второ място е Александър Матеев (ГЕРБ) с 39,92 на сто.

В Габрово, при 100% обработени протоколи от СИК в OИК, Таня Христова от ГЕРБ получава 66,58 на сто от вота на хората, следвана от Даниел Петров ("Възраждане") с 28,86% от гласовете.

В Добрич, при обработени сто процента от протоколите на СИК в OИК, Йордан Йорданов от местната коалиция ДБГ (ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД) взема 50,72 на сто от гласовете. На второ място е Красимир Николов (ГЕРБ) с 45,04 на сто от вота.

В Кюстендил, при обработени 100 % от протоколите на СИК в OИК, пръв е Огнян Атанасов ("Партия на Зелените"), с 68,63% от гласовете, следван от Петър Паунов (местна коалиция ГЕРБ) с 29,61% от гласовете.

В Ловеч, при обработени 100 % протоколи на СИК в OИК, води Страцимир Петков от "Има такъв народ" (Партия "Български възход") с 51,76 на сто, следван от Валентина Недялкова (ГЕРБ-СДС) с 45,60% от бюлетините. 

В Пазарджик, при обработени 100% протоколи на СИК в OИК, пръв е Петър Куленски от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" с 53,94%, следван от Тодор Попов от местна коалиция "Новото време" с 43,95 на сто от гласовете.

В Плевен, при обработени на сто процента от протоколите в OИК, Валентин Христов води с 63,62 на сто от гласовете, следван от Георг Спартански с 33,51% от вота.

В Пловдив, при обработени 100% от протоколите от СИК в OИК, с 54,15% от бюлетините води Костадин Димитров (ГЕРБ), следван от Ивайло Старибратов от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" с 41,68 на сто.

В Разград, при обработени сто процента от протоколите от СИК в OИК, пръв е Добрин Добрев с 54 на сто от гласовете, следван от Мирослав Грънчаров от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" с 42,98 на сто.

В Русе, при обработени 100% протоколи в OИК, пръв е Пенчо Милков от местна коалиция „БСП за България", с 63,00 на сто от гласовете, следван от Иван Иванов (ГЕРБ) с 31,58 на сто от вота.

В Силистра, при обработени сто процента от протоколите на СИК в ОИК, пръв е Александър Сабанов, независим, с 56,21 на сто от вота, следван от Ивелин Иванов (ГЕРБ) с 41,27% от гласовете.

В Сливен, при обработени 100% от протоколите от СИК в OИК, води Стефан Радев (ГЕРБ) с 59,33 на сто от вота, следван от Пламен Стоянов партия "Пряка Демокрация" с 37,89 на сто.

В Смолян, при обработени 100% протоколи на СИК в OИК, води Николай Мелемов (ГЕРБ) с 48,63 на сто от гласовете, следван от Стефан Сабрутев от Движение "Нашият град" с 47,47 на сто.

В Хасково, при обработени 100 процента протоколи от СИК в OИК , пръв е Станислав Дечев от ГЕРБ с 60,37 на сто от гласовете, а на второ място е Николай Ставрев, независим, с 37,37% от вота.

В Шумен, при обработени 100 процента протоколи от СИК в OИК, води Христо Христов от "БСП за България" с 71,38 на сто от гласовете, а втори е Георги Колев (ГЕРБ) с 25,88 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: А бре поссеррко, хубаво си се разпищолил тук с цифри, ама не става ясно, като сме толкова добре, от тази нощ ли сме така, от година, откак се развихриха твоите идоли - шарлатаните кирчо и кокорчо, или откак управляват боцето в държавата фандъчето в София? Ама хайде - явно си прекалил от щастие със скъпарското и не знаеш какво пишеш. Всъщност - от БОТ-лъжец, толкова! След 4 години можеш да пишеш такива дитирамби за Васко ДС-то, ако не е разпродал всичко, барабар със суперкомпютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 5 месеца
Ама другари, не слагайте минуси! Не ви ли хасерва комсомолеца Васко?! Вижте как е зяпнал на снимката. С кривите зъби леко го докарва на rлиrан. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
andy
преди 5 месеца
София не е червена! София е ТЪМНО червена! Венсеремос другари! Венсеремос! Комунизмът е по-жив от всякога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
в класацията по БВП на глава от населението сме на 32 място ... :))) ... и си опичайте много акъла трябва ли да гласувам , ама за кого да гласувам , аве я тия да ги накажа ... абсолютно незряло поведение за големи хора с повече от две гънки в главата ... само в песните на възрожденците и беснистрашнипенции от нас нищо не зависи щото сме малки ... СОФИЯ!! НЕ!! Е!! МАЛЪК!! ГРАД!! ... това е 15ят по големина град в ЕС !! никакви ванчета и фъндъчета повече !! ми-сле-те с гла-ви-те си !!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
айде честит нов кмет !! иначе малко цифри , в/у които да разсъждават съфорумците . БВП на София расте с по 6% на година . в момента е над 51млрд / около $28млрд . ако трябва да се класираме в световната класация по държави сме на 32 място ... ОГРОМНА част от света , цели държави са далеч зад нас . колко градове имат суперкомпютри на тяхна територия ?! а колко имат по 4 ?! имате ли си на идея колко от световните технологични концерни имат инженерни развойни центрове на наша територия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още