IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът реши, че Васил Терзиев може да встъпи в длъжност като кмет на София

Съдът отхвърли искането на Ваня Григорова за спиране на предварителното изпълнение на решението на столичната ОИК

15:39 | 10.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Административен съд София-град (АССГ) отхвърли искането на Ваня Григорова за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК-София, с което Васил Терзиев е обявен за кмет на столицата.

Това означава, че Терзиев ще може да се закълне като кмет на София в понеделник и да започне да изпълнява функциите си.

Предстои АССГ да насрочи административното дело за разглеждане в открито заседание идната седмица.

"Това решение не е неочаквано за моя юридически екип и никога не съм имал притеснения", каза избраният за кмет на София Васил Терзиев, цитиран в прессъобщение от щаба му. "Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани. От ден едно ще сме в общината с добре подготвен екип, който заедно с Общинския съвет ще заработи за видима промяна на града ни като достойна европейска столица", добави той.

По-рано днес АССГ образува дело по жалбата на щаба на Григорова срещу решението на ОИК-София за изборите за кмет в София. Веднага след това адвокатите на “Продължаваме Промяната - Демократична България” (Спаси София) внесоха становище, в което твърдят, че жалбоподателят не е доказал изискуемите по закон предпоставки при заявяването на искането си за спиране. Също така Григорова не твърди, че с разпореденото по закон предварително изпълнение на решението на ОИК за нея биха настъпили неблагоприятни последици.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Според окончателните резултати от местните избори на Централната избирателна комисия Васил Терзиев, издигнат от местна коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), е победител на изборите. Той получи 175 044 от гласовете на избирателите, или 48,20%. За Ваня Григорова от местна коалиция „БСП за България“ са гласували 170 258, или 46,89%. Така разликата между двамата кандидати за кмет на столицата е 4786 гласа.

Още в деня след изборите Ваня Григорова заяви, че ще обжалва изборите за кмет на София, защото от екипа ú имат сигнали за нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още