IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Републиканската партия в САЩ се оттегля

Рона Макданиъл ще остане на поста до 8 март, за да може номинираният кандидат-президент да избере нов председател

15:36 | 26.02.24 г.
Рона Макданиъл. Снимка: Bloomberg LP
Рона Макданиъл. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Републиканската партия в САЩ Рона Макданиъл обяви в понеделник, че напуска поста след седмици на засилен натиск от вероятния кандидат за президент на партията през 2024 г. Доналд Тръмп.

Тръмп посочи, че иска да направи промени в Националния комитет на Републиканската партия (RNC), докато се подготвя за реванш с настоящия президент демократ Джо Байдън, предава Ройтерс.

„Републиканската партия от историческа гледна точка претърпя промяна и моето намерение винаги е било да почитам традициите. Оставам ангажирана да се върнем Белия дом и да изберем републиканците с бюлетината през ноември“, посочва Рона Макданиъл в изявление.

Тя ще напусне поста на 8 март, за да може номинираният от партията кандидат за президент да избере нов председател.

Петнадесет щата и една територия на САЩ ще проведат вот за номинация на 5 март.

Съпредседателят на партията Дрю Маккисик също каза, че ще се оттегли.

Който и да замени Макданиъл, ще се изправи пред предизвикателството да обедини една раздробена партия само девет месеца преди президентските избори.

Комитетът играе критична роля в набирането на пари за кандидата, популяризирането на посланието на партията, насочването на ресурси и обръщенията към гласоподавателите.

След среща с Макданиъл в началото на този месец Тръмп написа в социалните медии, че ще настоява за промени в комитета след първичните избори в Южна Каролина на 24 февруари, които той спечели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още