IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия се готвят за сценарий с "глобален удар и масирани ракетни атаки" срещу страната

Военните анализатори очакват основната роля при атака срещу Русия да играят ВВС

12:17 | 05.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руски военни анализатори публикуваха сценарий за евентуално нападение срещу Русия от потенциален враг, пише ТАСС. Този план е публикуван в изданието на руското Министерство на отбраната "Военна мисъл". РБК отбелязва, че статията не фигурира в онлайн версията на списанието.

В нея се посочва, че атака срещу Русия може да започне с бърз глобален удар и масирани ракетни и въздушни атаки по военно-промишлената и административно-политическата инфраструктура на страната. Затова ролята на въздушно-космическите сили на Русия ще бъдe от особено значение за отговор на такава потенциална агресия. Военно-въздушните сили (ВВС) ще влязат първи в боя като най-маневрени и адаптивни войски в този момент. По тази причина въздушните сили ще имат нужда от модернизирани авиационни комплекси и оръжейни системи, както и разработване на нови възгледи за използването на бойната авиация, допълват още авторите на сценария.

Преди атаката евентуалният противник на Русия ще проведе провокации и други "потенциално агресивни действия". Ще бъде засилено и разузнаването - самолети и дронове ще извършват редовни полети в близост до границите на Русия. Под прикритието на учения ще бъдат разположени ударни групи от самолетоносачи и ракетоносители в морските региони.

Активните бойни действия ще бъдат извършвани от компактни мобилни групи, събрали представители на различни видове войски. Те ще извършат удари по инфраструктурата на страната, като операциите ще бъдат във всички области - наземна, морска, въздушна, включително и информационна. Най-вероятните удари ще бъдат въздушно-земни/морски, допълва РБК.

В последните месеци се засилва реториката за очакван удар от страна на Русия срещу НАТО, особено ако спечели войната в Украйна. Подобно предупреждение отправи дори и американският президент Джо Байдън в обръщение към Конгреса в края на 2023 година. Руският президент Владимир Путин официално нарече тези коментари "пълни глупости", тъй като Москва нямала териториални претенции към нито една държава в НАТО.

Путин реагира по същия начин и на коментарите, че се готви да нападне Украйна и дни преди да нареди нахлуването в страната. В своята годишна реч пред руската Дума преди дни руският президент предупреди, че ядреното оръжие на Русия е в пълна бойна готовност.

В края на миналата седмица руското издание Russia Today, определено от ЕС като пропагандистко, публикува изтекли записи на германски генерали, които дискутират операции в рамките на военния конфликт в Украйна. Според бившия президент, а днес зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев това е сигнал, че Германия се готви за война с Русия. Според него не е ясно дали политическото ръководство на страната и дори канцлерът Олаф Шолц е наясно с тези планове.

"Но дори и да не са наредили нищо подобно, историята знае много примери, когато военните са способни да вземат решения за започване на войни или да ги стимулират", коментира той в социалните мрежи.

Германия получи много критики заради изтеклите разговори и според Bloomberg съюзиците в НАТО са поискали затягане на сигурността. Според министъра на отбраната Борис Писториус няма пробив в системите на военните, а става дума за "човешка грешка" - един от участниците в разговора се е свързал с приложението от хотелската си стая в Сингапур, тоест през отворена връзка - WiFi или мрежата на местния мобилен оператор, и така не е бил спазен протоколът за сигурност.

Военните действително използват приложението за видеоконферентни разговори Webex, но не общодостъпната версия, а през специална криптирана линия, допълва още германският министър. Тя дава сигурност на връзката, стига да бъдат спазвани всички правила.

Според германското издание Bild на 19 февруари, когато е воден разговорът между четиримата висши военни, в Сингапур е бил ген. Франк Греф, който е посетил авиационното изложение Singapore Airshow. Другият разпознат участник е ръководителят на германските ВВС ген. Инго Герхарц. Четиримата обсъждат основно възможностите на ракетите Taurus, които могат да бъдат използвани в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Фантазиите на "държава" от пияници, водени от комплексирано жуже кагебист. Тия твари за нищо съзидатвлно не са способни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
RoyBatty
преди 2 месеца
Факта, че се обсъждат подобни сценарии говори, че човечеството е на ръба на пропастта - дано се осъзнае, че май политиците нямат реална представа как играят "рус ка рулетка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още