IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изпраща все повече боеприпаси на Путин

В отговор Русия осигурява храна, суровини и други, което може да е най-голямата подкрепа за Ким Чен Ун, откакто е на власт

13:16 | 27.02.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Среща на Владимир Путин и Ким Чен Ун през 2019 г. Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images
Среща на Владимир Путин и Ким Чен Ун през 2019 г. Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

Северна Корея е изпратила с кораби към Русия контейнери, които може да съдържат милиони артилерийски снаряди, предупреждават от Сеул, цитирани от Bloomberg.

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уонсик заяви пред репортери, че е изчислено, че Северна Корея е изпратила около 6700 контейнера за Русия, ускорявайки темпа на доставки, откакто Путин проведе среща с Ким Чен Ун през септември, съобщава агенция Yonhap. Контейнерите биха могли да съдържат до около 3 млн. 152-милиметрови снаряда, посочи той.

В замяна Русия осигурява на Северна Корея храна, суровини и части, използвани за производството на оръжия. Хранителните продукти помагат на Ким да поддържа цените на стоки от първа необходимост, заяви още министърът. Очакванията са, че ако трансферите нараснат, то Русия ще изпрати още военни технологии към Пхенян, което на свой ред ще увеличи риска за региона, допълни той.

Същевременно потокът от американска военна помощ за Киев става все по-несигурен, а Европейският съюз е изпратил само около 30% от общо 1 млн. артилерийски снаряда, обещани за Киев до март, каза по-рано украинският президент Володимир Зеленски.

Според украинския лидер Северна Корея е изпратила 1,5 млн. артилерийски снаряда на Русия и неизвестен брой ракети, допълвайки, че от Пхенян ще продължат с доставките.

И макар Северна Корея и Русия да отричат подобни трансфери, снимки от търговски сателити показват около четири товарни кораба, които се движат между севернокорейското пристанище Наджин и руското Дунай, бивш пристан за съветски подводници на около 180 км разстояние. От Белия дом посочват, че следят някои от тези доставки, тъй като част от тях се придвижват след това на влакове, за да бъдат разпределени в депа в Русия край украинската граница.

Двете пристанища се смятат за основни в търговията с оръжия между Русия и Северна Корея. Графика: Bloomberg LP Двете пристанища се смятат за основни в търговията с оръжия между Русия и Северна Корея. Графика: Bloomberg LP

Партньорите от Студената война Русия и Северна Корея сега имат нов съюз, тъй като Пхенян разполага с едни от най-големите в света запаси на муниции за руски оръжия, каквито Москва използва на бойното поле в Украйна.

Доставките за Русия предоставят на севернокорейските власти подкрепа за икономиката, която дълго време се намира в изолация заради международните санкции. Това би могло да позволи на Ким Чен Ун да пренебрегва работата със Запада в продължение на години, докато в същото време увеличава способността си да изпраща шпионски сателити и да развива ядрената си програма.

Годишно икономиката на Северна Корея възлиза на около 25 млрд. долара, според изчисления на Южнокорейската централна банка. Страната има отчаяна нужда от храна, горива, строителни материали и валута за международна търговия. Оръжията, които Ким осигурява на Русия, най-вероятно са на стойност няколко милиарда долара и подкрепата, която получава от Путин, вероятно е най-голямата, откакто пое поста на държавен лидер преди повече от десетилетие.

Руският президент дори изрази благодарността си, като подари на Ким нов произведен в Русия луксозен автомобил. Лимузината Aurus е подобна на тази, която Путин показа на Ким по време на срещата им през септември в Русия, чиято цел бе задълбочаване на военното сътрудничество.

Руската способност да нанася удари

Междувременно по-рано в понеделник Путин обеща да увеличи мобилността и потенциала за нанасяне на удари на руските сили за специални операции. Това според него е ключов приоритет за подсилването на армията, съобщи Ройтерс.

„Ще продължим да подсилваме нашите сили за специални операции, да увеличаваме мобилността и потенциала им за нанасяне на удари, както и да ги въоръжаваме с оръжия и екипировка от ново поколение“, каза Путин в благодарствено видео, публикувано преди Деня на силите за специални операции на 27 февруари.

„Искам да подчертая, че това е един от ключовите приоритети за дългосрочно развитие на армията и флота“, заяви още държавният глава.

Руските сили за специални операции са стратегическа бойна единица, чиято цел е да извършва определени задачи в рамките на руските въоръжени сили.

Те са част от руското участие в Сирия през миналото десетилетие и от инвазията в Украйна, наричана в Москва „специална военна операция“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 месеца
До: 0pk не е станало така, къде в статията пише че е станало така? .. пак ли се напи от обед и почна с халюцинациите ? .. или просто подлагаш дупппе с надежда да те забележат шефовете ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 2 месеца
Приятел в нужда се познава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 16
0pk
преди 2 месеца
И какво стана сега? Супер-пупер галактическият жандарм барабар с колективния запад, не може да осигури производство на снаряди, поне равно на севернокорейското? Смях в залата! Предлагам друго решение - да напечатат квадратилион долара на купюри по 1 и да бомбандират с тях Масква, за да издавят рашастанците! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още