IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира да подкрепи пенсионното осигуряване с инвестиции за 200 млрд. евро

Този фонд ще бъде обезпечен със заеми и от постъпленията от продажбата на държавни активи

16:59 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управляващата коалиция в Германия публикува планове за финансиране на държавното пенсионно осигуряване  в по-дългосрочен план, включително създаване на фонд за инвестиране в акции на стойност поне 200 млрд. евро до средата на следващото десетилетие, предава Bloomberg.

Този фонд, който ще се управлява от независима обществена фондация, ще бъде обезпечен със заеми, взети от федералното правителство, както и от постъпленията от продажбата на държавни активи, твърдят от финансовото министерство в Берлин.

Постъпленията от инвестиции трябва да започнат да се вливат в пенсионната система от около 2035 г. и ще имат за цел да помогнат за поддържането на плащанията стабилни на ниво от 48% от дохода поне до края на следващото десетилетие, като същевременно облекчат тежестта върху служителите и федералния бюджет.

Министърът на финансите Кристиан Линднер и министърът на труда Хубертус Хайл представиха предложенията на пресконференция във вторник, като част от стремежа на управляващия алианс да преструктурира социалноосигурителната система на Германия предвид застаряващото население на страната.

„Системата трябва да остане справедлива за бъдещите поколения“, каза Линднер пред репортери. „Трябваше да направим това преди 20 години“, добави той, посочвайки, че Германия е пренебрегвала потенциала на капиталовите пазари твърде дълго.

Реакцията към предложенията беше смесена, като според някои анализатори те са сериозно начало, но трябва да се предприемат още действия.

„Политиците продължават да си затварят очите за основните предизвикателства, пред които е изправено пенсионното осигуряване в Германия“, заяви Кристоф Куиринг, ръководител на отдела за инвестиции в консултантската фирма Fidelity International.

Въпреки че приветства създаването на инвестиционния фонд, той цитира изчисления на IW Institute в Кьолн, които предполагат, че той ще трябва да бъде над четири пъти по-голям, за да покрие очаквания ръст при цените.

„Трябва незабавно да предприемем допълнителни мерки, за да спасим пенсионната система от колапс“, коментира Куиринг. „Това включва разширяване на пенсионното осигуряване и популяризиране на професионалните и частните пенсионни фондове", допълни той.

Германският канцлер Олаф Шолц, чиято трипартийна коалиция е ударена от спад в рейтинга през последните месеци, приветства плановете, като каза, че е „въпрос на приличие и уважение“ да се предотврати падането на пенсиите под определено ниво.

„Уважение не само към настоящите пенсионери“, каза Шолц във видеоизявление, публикувано във вторник, „но и към онези, които все още са в началото на професионалния си път“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още