IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарският президент подписа законопроекта за присъединяване на Швеция към НАТО

Възможно е Швеция да стане член на алианса до дни

21:33 | 05.03.24 г.
Унгарският президент Тамаш Шуйок. Снимка: EPA/БГНЕС
Унгарският президент Тамаш Шуйок. Снимка: EPA/БГНЕС

Унгарският президент Тамаш Шуйок подписа законопроекта, който одобрява присъединяването на Швеция към НАТО, съобщи канцеларията на президента, цитирана от Ройтерс. Ходът открива пътя за Швеция да стане 32-ата страна членка на алианса в идните дни.

Стокхолм се отказа от политиката си на необвързана страна, за да потърси по-голяма сигурност в рамките на НАТО след нашествието на Русия в Украйна през 2022 г.

Оставащите формалности като внасяне на документите за присъединяване във Вашингтон, вероятно ще бъдат завършени бързо.

„Това е изключително важно и да се надяваме, че ще станем членове и това ще бъде не въпрос на седмици, а на дни“, заяви шведският министър на отбраната Пал Йонсон на пресконференция в Стокхолм.

„Това ще бъде добре за Швеция и за НАТО. Ще бъде добре за стабилността в целия евроатлантически регион, че Швеция може да стане пълноправен член на НАТО“, допълни той.

Повечето страни членки на алианса одобриха бързо кандидатурата на Швеция след подаването на молбата ѝ през май 2022 г., но Турция и Унгария забавиха процеса, недоволни от предполагаемата подкрепа на Швеция за кюрдските сепаратисти и критиките на унгарското правителство.

Присъединяването на Финландия и скоро на Швеция, която не е воювала от 1814 г., е най-значимото разширяване на НАТО, откакто алиансът прие страните членки от Източна Европа след разпадането на СССР през 1991 г.

Присъединяването е удар за президента Владимир Путин и сега Русия е изправена пред почти непрекъсната верига от страни членки на НАТО на запад – от Балтийско море до Арктика.

Унгарските депутати одобриха кандидатурата на Швеция в НАТО на 26 февруари, след като правителството на унгарския премиер Виктор Орбан беше подложено на натиск от съюзниците в НАТО да утвърди присъединяването на Швеция към алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още