IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан: Унгария и Швеция направиха стъпки по "възстановяване на доверието"

Върви се към ратификация на договора за членството на Швеция в НАТО в началото на пролетната сесия на парламента, смята украинският премиер

09:51 | 18.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария и Швеция са направили важни стъпки за "възстановяване на доверието", коментира в изявление за състоянието на нацията унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от CNN. Той не уточни какви точно са тези стъпки, но каза, че има шанс Будапеща да ратифицира договора за членството на Швеция в НАТО в началото на пролетната сесия на парламента.

Справката в сайта на унгарския парламент показва, че депутатите се връщат от ваканцията си на 26 февруари, допълва още CNN. В началото на февруари "Фидес" бойкотира заседание на парламента, на което да бъде обсъден казусът.

Унгария е последната държава в НАТО, която още не е ратифицирала договора на Швеция, след като през януари Турция оттегли своята съпротива.

През юли 2023 година унгарски политици от управляващата партия "Фидес", коментираха, че шведски политици са обиждали унгарските избиратели и Унгария като цяло. Самият Виктор Орбан съобщи преди време, че очаква своя шведски колега, за да преговарят отново за членството в НАТО. Тогава Улф Кристершон отхвърли поканата с коментара, че членството в Алианса не може да бъде обект на изнудване.

Само ден по-късно Виктор Орбан разговаря с Йенс Столтенберг и коментира след това, че Будапеща напълно подкрепя членството на Швеция в НАТО и призова парламентът да ратифицира договора. След това изявление и от шведска страна вече имаше съгласие за разговор в "удобно за двете страни време".

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом отбеляза преди дни, че на тези разговори няма да има преговори. "Няма нищо за преговаряне", каза той.

Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО по бързата процедура през май 2022 година, само няколко месеца след като Русия нахлу в Украйна. Финландия се присъедини към Алианса през април 2023 година.

Блокирането на членството на Швеция е остро критикувано от западните лидери, но и от опозицията в Унгария, които сочат, че това е в изгода на руския президент Владимир Путин. Заради забавянето в САЩ определиха Унгария като членът на НАТО, на който може да се има най-малко доверие и конгресмени дори призоваха за санкции срещу Орбан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 18.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Аз съм сигурен,че с още няколко милиарда евро и напълно ще му се възстанови доверието на Орбан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още