IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

Разширяването на военния алианс ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на НАТО предимство пред Русия

09:36 | 18.05.22 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Молбата за членство на Финландия. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Молбата за членство на Финландия. Снимка: ЕРА

В сряда Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО - ход, който, ако бъде одобрен, ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на алианса ценно предимство срещу Русия след инвазията на Москва в Украйна, пише The Wall Street Journal.

Заявката на двете скандинавски държави за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор нарушава продължилата десетилетия отбранителна доктрина, според която те балансират между политически партньорства и партньорства в областта на сигурността с други западни държави, като същевременно остават извън официалните военни съюзи.

Финландия и Швеция и досега са най-близките съюзници на НАТО, като си сътрудничат в мисии и учения. Но официалното им присъединяване ще запълни най-голямата оставаща празнина в картата на НАТО в Европа, и то в една все по-нестабилна част на континента. На фона на топенето на ледовете в Арктика и увеличаването на корабоплаването в близост до Северния полюс през последните години се увеличи активността на военновъздушните и военноморските сили в региона. Балтийско море - най-краткият път на руските кораби към Атлантическия океан - ще бъде контролирано от съюзниците на НАТО.

Съобщението за кандидатурите беше очаквано, след като през уикенда управляващите партии във Финландия и Швеция подкрепиха кандидатурите за членство в НАТО, с което завършиха седмиците на бързо вземане на политически решения и значителен обрат в общественото мнение сред финландците и шведите, които сега с огромно мнозинство подкрепят присъединяването към Алианса, надявайки се, че това ще възпре Русия от каквато и да е агресия на тяхна територия.

„Това е исторически момент, от който трябва да се възползваме", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на кратка церемония, на която посланиците на Швеция и Финландия в Алианса връчиха писмата си за кандидатстване, всяко в бяла папка с щампован национален флаг.

„Топло приветствам молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви в НАТО ще повиши общата ни сигурност", заяви Столтенберг. Алиансът смята, че присъединяването на Финландия и Швеция ще го укрепи изключително много в Балтийско море.

Ратификацията на всички 30 съюзнически парламента може да отнеме до една година, твърдят дипломати.

През последните дни Турция изненада съюзниците си, като каза, че има резерви относно членството на Финландия и Швеция. В сряда обаче Столтенберг заяви, че смята, че въпросите могат да бъдат решени.

„Решени сме да работим по всички въпроси и да постигнем бързи решения", каза Столтенберг, като отбеляза силната подкрепа на всички останали съюзници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
само вашите болни мозъци виждат някакви предимства... никой не ви иска тинята. Целта на задачата е да се предпазим от вашата вродена варварщина и агресия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Импо, стига с тия глави. Само това знаете рашистите. Някой друг да плаши с тях? Някога НАТО да е нападало Русия? Вземете се в ръце малко. Кой изобщо ще иска да нападне такъв коптор? Случаят тук е обратен. Която и да е бивша република само да загатне, че иска по-добър начин на живот и Мордор я налазва. Забравяш обаче, че и НАТО има 6000 ядренО бойни глави. И какво правим сега? Ще се гърмят взаимно ли, болен руски мозък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 7
Pyramid
преди 1 година
...Сега, ако имаше и смисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Разширяването на НАТО няма да доведе до никакво негова предимство, само те ще си мислят така, което ще увеличи неимоверно рискът от опустошителна война. Русия все така има 6000 ядрено бойни глави и ако се наложи, ще унищожи всички натовски държави, или най-малкото тия, които реши, че я заплашват. САЩ и Британия най-малкото са свършили и за тях милост няма да има. Само да питам юристката: ти деца имаш ли? Искаш ли да видиш как загиват в ядрен апокалипсис? ООН, ако изобщо има още някаква тежест, да се намеси и да спре това безумие !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Разбира се, мурзилажа четете договорите като дяволът евангелието. Точно поради тази причина договорите с Русия не струват и хартията на която са написани. Винаги ще намерите оправдание да се нарушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 6
Valentin13
преди 1 година
амортИсьори се казва, корена на думата е от латинската дума " морире" умирам. т.е. това нещенце служи за убиване на трептенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 7
Valentin13
преди 1 година
и на тебе не знам как да отговоря. слагаш думи сякаш аз съм ги бил казал и после си отговаряш. Фройд беше писал нещо по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 6
Valentin13
преди 1 година
как да отговоря на толкова глупости и лъжи от тебе, не знам. едно вярно нещо не казваш, че да се хвана и да отговоря. нисък матриал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Смисъла на систематичното тълкуване на правни норми на един договор, е да прави тайното- явно. Та- в този ред на мисли- всеки руски ''застъпник'' се ''уповава'' на някакви писмени договорки между Финландия и ссср, каквито НЕ СЪЩЕСТВУВАТ в официалният автентичен писмен многостранен мирен договор от 1947г. и доказах това по несъмнен начин - с линк, съдържащ оригиналният автентичен текст на този договор на руски език- официалният език на ссср, една от страните в договора. Има ли смисъл повече да се разправят лъжи, след като автентичният текст на договора разобличава руските лъжи за съдържанието му и за задълженията, поети от Финландия с него...Руските опорки за този договор се основават на част от автентичното му съдържание и на една друга част, измислена от руската държавна пропаганда, която не съществува в този договор. Вероятно руснаците, следвайки ''доктрината герасимов'' са си мислили, че никой в ЕС мейнстрийм няма да седна да проверява какво е автентичното съдържание на договора и да открие добавената и несъществуваща втора част от руските опорки, но.... с риск някои да ме сметнат за дребнав човек, съм български юрист и изключително педантичен професионалист в изследването на автентичното съдържание на договора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
Ти ВНИМАТЕЛНО ли чете Будапещенския Меморандум? Предлагам ти, да го прочетеш СТАРАТЕЛНО, като разгледаш и хронологически и фактологически последвалите го събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още