IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

Разширяването на военния алианс ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на НАТО предимство пред Русия

09:36 | 18.05.22 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Молбата за членство на Финландия. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Молбата за членство на Финландия. Снимка: ЕРА

В сряда Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО - ход, който, ако бъде одобрен, ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на алианса ценно предимство срещу Русия след инвазията на Москва в Украйна, пише The Wall Street Journal.

Заявката на двете скандинавски държави за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор нарушава продължилата десетилетия отбранителна доктрина, според която те балансират между политически партньорства и партньорства в областта на сигурността с други западни държави, като същевременно остават извън официалните военни съюзи.

Финландия и Швеция и досега са най-близките съюзници на НАТО, като си сътрудничат в мисии и учения. Но официалното им присъединяване ще запълни най-голямата оставаща празнина в картата на НАТО в Европа, и то в една все по-нестабилна част на континента. На фона на топенето на ледовете в Арктика и увеличаването на корабоплаването в близост до Северния полюс през последните години се увеличи активността на военновъздушните и военноморските сили в региона. Балтийско море - най-краткият път на руските кораби към Атлантическия океан - ще бъде контролирано от съюзниците на НАТО.

Съобщението за кандидатурите беше очаквано, след като през уикенда управляващите партии във Финландия и Швеция подкрепиха кандидатурите за членство в НАТО, с което завършиха седмиците на бързо вземане на политически решения и значителен обрат в общественото мнение сред финландците и шведите, които сега с огромно мнозинство подкрепят присъединяването към Алианса, надявайки се, че това ще възпре Русия от каквато и да е агресия на тяхна територия.

„Това е исторически момент, от който трябва да се възползваме", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на кратка церемония, на която посланиците на Швеция и Финландия в Алианса връчиха писмата си за кандидатстване, всяко в бяла папка с щампован национален флаг.

„Топло приветствам молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви в НАТО ще повиши общата ни сигурност", заяви Столтенберг. Алиансът смята, че присъединяването на Финландия и Швеция ще го укрепи изключително много в Балтийско море.

Ратификацията на всички 30 съюзнически парламента може да отнеме до една година, твърдят дипломати.

През последните дни Турция изненада съюзниците си, като каза, че има резерви относно членството на Финландия и Швеция. В сряда обаче Столтенберг заяви, че смята, че въпросите могат да бъдат решени.

„Решени сме да работим по всички въпроси и да постигнем бързи решения", каза Столтенберг, като отбеляза силната подкрепа на всички останали съюзници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
Моме, в теб ни е надеждата. Щото, разни нерегламентирани руснаци, които, "ни пишат текстовете", са ни за'апале и веке ми дъвчат и втория крак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Освен всичко това аз съм напълно свободен да слушам каквато музика пожелая , а децата ми да учат където пожелаят. Така както децата на комунделите учат навън :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
Също така- в официалните и оригиналните писмени документи в Договора за одкб- руското НАТО- видно от автентичното му съдържание тук- https://odkb-csto.org/documents/documents/dogovor_o_kollektivnoy_bezopasnosti/#loaded - и тук, където е описан Устава на одкб- https://odkbcsto.org/documents/documents/ustav_organizatsii_dogovora_o_kollektivnoy_bezopasnosti_/#loaded - никъде не виждам забрана за разширяването на одкб. В такъв случай, защо трябва да има забрана за разширяването на НАТО, м, след като тук става въпрос за принципа на реципрочността... Нещо повече- в Устава за одкб, в глава VI чл. 19 казва много ясно- Устав Организации Договора о коллективной безопасности 26.04.2012 Глава VIЧленство Статья 19 Членом Организации может стать любое государство, которое разделяет ее цели и принципы и готово принять на себя обязательства, содержащиеся в настоящем Уставе и других действующих в рамках Организации международных договорах и решениях.... Та- точно в чл.19 от Устава на одкб, самата организация ясно е описала кой може да стане нейн член и в това юридическо описание НЕ СЪЩЕСТВУВА ПИСМЕНА ЗАБРАНА ОДКБ ДА ПРИЕМА НОВИ ЧЛЕНОВЕ, А ДОРИ НАПРОТИВ- СЕ НАСЪРЧАВА КАНДИДАТСТВАНЕТО НА НОВИ ЧЛЕНОВЕ. Въпросът е защо тогава русия ИЗИСКВА от НАТО НАТО да не приема нови членове, а....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
А ти попитай първо какво взривяваха сърбите в Хърватско и дали хърватите обичат сърбите :) Да не говорим за кланетата извършени от сърбите. Ами не искат хървати македонци и прочие в югославия и и казаха довиждане. Точно това е съюза за който говориш одеве ... където големия батко нарежда на малките. Същия беше и съюза с русия през соца. В ЕС и НАТО е демокрация. Ето виждаш Унгария е против ембарго и няма такова. Турция е против Швеция в НАТО и вероятно мжое и да не влезне. Ето това е демокрацията приятел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Копейка, Финландия е участвала във ВСВ само за да си върне Карелия, нагло заграбена година преди това от Русия. Какво предлагаш с тези драсканици? Русия да нападне Финландия? Като си говорим за договори, мурзилажа много бързо забравяте Будапещенския меморандум от 1994, гарантиращ целостта на Украйна. В него не пише за зелени човечета и измислени референдуми в Крим. Както и за изпращане на **** в Донбас и Луганск. Иначе браво на Швеция и Финландия. Дано да влязат по бързата процедура. Европа ще стане по-сигурно място, a Мордор ще си остане там където се чувства най-добре, в калта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Анди, изпускат ти амортесьорите по тази тема, слаба подготовка... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
И да се поставят безброй минуси на мой коментар 23, фактите са си факти- руското ''НАТО'' - одкб- е система за колективна сигурност, чиято ''глава'' е русия. Много ми е чудно защо тогава русия и нейните поддръжници критикарстват НАТО като система за колективна сигурност, а премълчават факта, че русия в одкб играе ролята на сащ в НАТО;0 Нещо не им изнася- защо ли;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
И понеже по природа съм ученолюбив човек, ти предлагам малко повече инфо от ''извора''- 1. https://unrcca.unmissions.org/sites/default/files/4-unrcca_handout_collective_security_system_rus_2020.pdf 2. https://jscsto.org/security/system-collective-security-csto-the-military-component/ 3. https://odkb-csto.org/documents/documents/kontseptsiya_kollektivnoy_bezopasnosti_gosudarstv_uchastnikov_dogovora_o_kollektivnoy_bezopasnosti/#loaded 4. http://ponjatija.ru/node/3285 Когато изчетеш посочените автентични материали и ПОМИСЛИШ над съдържанието им, тогава и само тогава можеш да напишеш, че започва да ти просветва и да схващаш за какво иде реч. Както виждаш, те улеснявам = всички материали са на родният ти руски език- за да не се случват лингвистични грешки и да обхванеш в пълнота смисъла на текста;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Оо, пак глупости ли? Войната със сърбия започна след нахлуването на сръбската армия в Косово и Босна, избиването на десетки хиляди, масови изнасилвания, само в Сребреница избиха 30 000 души. А според сърбетата имало загинали 1000 цивилни, които данни са и силно завишени. Правиш ли разликата?! Добре, че има някой който да озаптява самоповярвали си герои, че иначе щеше да има закон на джунглата по цял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''...Мнението по този договор не е мое, а е копирано...'' От кой автор- руски войник в руската информационна война, ли- защото правоспособен юрист, дори и руски, няма да борави с неясната формулировка ''отбанителен съюз'', защото знае, че юридическата дефиниция е ''система за колективна сигурност'' или ще използва по-старата '' военен съюз''... Апропо- цитирай източника си на инфо, иначе той може да те осъди за нарушаване на авторските и сродните му права, а и не е добре човек да повтаря чужди думи, чието съдържание и смисъл никак не са му ясни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още