IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

Разширяването на военния алианс ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на НАТО предимство пред Русия

09:36 | 18.05.22 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Молбата за членство на Финландия. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Молбата за членство на Финландия. Снимка: ЕРА

В сряда Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО - ход, който, ако бъде одобрен, ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на алианса ценно предимство срещу Русия след инвазията на Москва в Украйна, пише The Wall Street Journal.

Заявката на двете скандинавски държави за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор нарушава продължилата десетилетия отбранителна доктрина, според която те балансират между политически партньорства и партньорства в областта на сигурността с други западни държави, като същевременно остават извън официалните военни съюзи.

Финландия и Швеция и досега са най-близките съюзници на НАТО, като си сътрудничат в мисии и учения. Но официалното им присъединяване ще запълни най-голямата оставаща празнина в картата на НАТО в Европа, и то в една все по-нестабилна част на континента. На фона на топенето на ледовете в Арктика и увеличаването на корабоплаването в близост до Северния полюс през последните години се увеличи активността на военновъздушните и военноморските сили в региона. Балтийско море - най-краткият път на руските кораби към Атлантическия океан - ще бъде контролирано от съюзниците на НАТО.

Съобщението за кандидатурите беше очаквано, след като през уикенда управляващите партии във Финландия и Швеция подкрепиха кандидатурите за членство в НАТО, с което завършиха седмиците на бързо вземане на политически решения и значителен обрат в общественото мнение сред финландците и шведите, които сега с огромно мнозинство подкрепят присъединяването към Алианса, надявайки се, че това ще възпре Русия от каквато и да е агресия на тяхна територия.

„Това е исторически момент, от който трябва да се възползваме", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на кратка церемония, на която посланиците на Швеция и Финландия в Алианса връчиха писмата си за кандидатстване, всяко в бяла папка с щампован национален флаг.

„Топло приветствам молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви в НАТО ще повиши общата ни сигурност", заяви Столтенберг. Алиансът смята, че присъединяването на Финландия и Швеция ще го укрепи изключително много в Балтийско море.

Ратификацията на всички 30 съюзнически парламента може да отнеме до една година, твърдят дипломати.

През последните дни Турция изненада съюзниците си, като каза, че има резерви относно членството на Финландия и Швеция. В сряда обаче Столтенберг заяви, че смята, че въпросите могат да бъдат решени.

„Решени сме да работим по всички въпроси и да постигнем бързи решения", каза Столтенберг, като отбеляза силната подкрепа на всички останали съюзници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Бих те посъветвала на малко уважение и СМИРЕНИЕ, когато комуникираш с български адвокат, особено когато става въпрос за професионална юридическа материя и договорно право, при положение, че ти лично не си нито руски, нито български правоспособен юрист. Всяка жаба трябва да си знае не само гьола, но и мястото в него и часът й за крякане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
Valentin13
преди 1 година
бих те посъветвал да се пообразоваш, да не четеш едностранна литература, а по обща. това ще издигне интелекта ти, който е в незавидно състояние, както виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 9
Valentin13
преди 1 година
аз понеже съм селянин да ти кажа - опитах с гнидите, плужеците, пеперуди и *** с добро. викам ги на преговори казвам им - моля оставете реколтата ми, идете в близката гора има много. те не чват. тогава почнах - инсектициди, разни механични атаки. и сега си ям чист и свеж зеленчук и картофки. така че с гнидите - само с война, от друго не разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Руските тр000лове нека знаят- ОТ ГОДИНИ ползвам руски юридически език и знам как да намеря оригиналните текстове на всички руски международни договори, които са публични- СПРЕТЕ СЕ С ЛЪЖИТЕ, ЗАЩОТО ВИНАГИ ЩЕ ГИ РАЗВЕНЧАВАМ. И да кажете на руснака, който ви пише ''коментарите'', че си има работа с БЪЛГАРСКИ АДВОКАТ, който знае как да намери автентичният текст на всички подписани от русия международни писмени договори, та- когато ви съставя текста на ''коментарите'', да знае, че във всеки един момент всяка руска ЛЪЖА за съдържанието на посочените договори, ще бъде разобличена чрез публикуване на линк с АВТЕНТИЧНОТО СЪДЪЖАНИЕ на тези договори...Лъжете си руснаците в русия, колкото си искате, но НЕ МОЖЕТЕ да лъжите българите в българските форуми- ние не сме толкова залЮхани като руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
Valentin13
преди 1 година
айде дано Ердоган се смили и да стане. И после остров Готланд ще приеме рублата за официална валута и руския за първи език. ще ходим често на екскурзийки там, ех живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''....Едностранното изменение или отказа от Парижкия мирен договор от 1947 от страна на Финландия, я връща в правовото състояние преди сключването му. В случая - в състояние на война с Руската федерация, като правоприемник на СССР. ...'' http://docs.historyrussia.org/ru/nodes/136172-mirnyy-dogovor-s-finlyandiey-parizh-10-fevralya-1947-goda '' и https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/1086152... Е- и след като Финландия официално съобщава през 1990г., че договорът е загубил правна сила- видно от тук ''....После заключения договора об окончательном урегулировании в отношении Германии Финляндия 21 сентября 1990 в одностороннем порядке заявила, что военные ограничения Парижского договора (кроме ядерного оружия) более не являются актуальными и потеряли силу[...'' от 2рия линк , искаш да кажеш, че от 1990 г. Финландия е във война с русия, така ли;0 Съвет- като много те влече договорното право, стани студент по право, завърши тази университетска специалност и чак тогава ръси акъл по форумите в полза на любимата ти русия;0 И къде точно пише в този договор, чийто пълен и автентичен текст се съдържа в посочения от мен линк, че ''...Договорът забранява на Финландия да встъпва в каквито и да е отбранителни съюзи, а също няма право да взаимодейства с подобни съюзи в пределите на своите граници. Парижкият договор от 1947 година може да бъде изменен само със съгласието на Съвета за сигурност на ООН (чл. 22 от Парижкия договор).Едностранното изменение или отказа от Парижкия мирен договор от 1947 от страна на Финландия, я връща в правовото състояние преди сключването му. В случая - в състояние на война с Руската федерация, като правоприемник на СССР. п.п...'', а- СТИГА ЛЪЖИ И РУСКИ МАНИПУЛАЦИИ. Да беше лъгал за друго, нямаше да ти отговарям, но да се лъже за АВТЕНТИЧНИЯТ ПИСМЕН ТЕКСТ на един международен договор- е, тук вече сгази лука и тези лъжи трябва да бъдат разобличени. Та- В ПАРИЖКИЯ МИРЕН ДОГОВОР ОТ 1947 Г. НИКЪДЕ ФИНЛАНДИЯ НЕ Е ПОЕМАЛА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА НЕ ЧЛЕНУВА ВЪВ ВОЕННИ СЪЮЗИ- ВСИЧКИ РУСКИ ВАТИ ДА СПРАТ ДА ТИРАЖИРАТ ТЕЗИ ЛЪЖИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Големи сте войнолюбци, ама първи ще побегнете като стане напечено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Айде, дано стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Зашли за красные линии бункерного деда и нacpaли там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
andy
преди 1 година
По повод намерението на Финландия да стане член на НАТО, малко историческа информация: Неутралитетът на Финландия е закрепен в Парижкия мирен договор от 10.02.1947г. Сългасно чл.13 на този договор, "наличието на сухопътно, морско и военно-въздушно въоръжение и укрепления, ще бъдат строго ограничени да отговарят на задачите от вътрешен характер и местната отбрана на границите".Договорът забранява на Финландия да встъпва в каквито и да е отбранителни съюзи, а също няма право да взаимодейства с подобни съюзи в пределите на своите граници. Парижкият договор от 1947 година може да бъде изменен само със съгласието на Съвета за сигурност на ООН (чл. 22 от Парижкия договор).Едностранното изменение или отказа от Парижкия мирен договор от 1947 от страна на Финландия, я връща в правовото състояние преди сключването му. В случая - в състояние на война с Руската федерация, като правоприемник на СССР. п.п. По време на ВСВ Финландия е участвала на страната на фашистка Германия и в блокадата на Ленинград.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още