IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

Разширяването на военния алианс ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на НАТО предимство пред Русия

09:36 | 18.05.22 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Молбата за членство на Финландия. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Молбата за членство на Финландия. Снимка: ЕРА

В сряда Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО - ход, който, ако бъде одобрен, ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на алианса ценно предимство срещу Русия след инвазията на Москва в Украйна, пише The Wall Street Journal.

Заявката на двете скандинавски държави за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор нарушава продължилата десетилетия отбранителна доктрина, според която те балансират между политически партньорства и партньорства в областта на сигурността с други западни държави, като същевременно остават извън официалните военни съюзи.

Финландия и Швеция и досега са най-близките съюзници на НАТО, като си сътрудничат в мисии и учения. Но официалното им присъединяване ще запълни най-голямата оставаща празнина в картата на НАТО в Европа, и то в една все по-нестабилна част на континента. На фона на топенето на ледовете в Арктика и увеличаването на корабоплаването в близост до Северния полюс през последните години се увеличи активността на военновъздушните и военноморските сили в региона. Балтийско море - най-краткият път на руските кораби към Атлантическия океан - ще бъде контролирано от съюзниците на НАТО.

Съобщението за кандидатурите беше очаквано, след като през уикенда управляващите партии във Финландия и Швеция подкрепиха кандидатурите за членство в НАТО, с което завършиха седмиците на бързо вземане на политически решения и значителен обрат в общественото мнение сред финландците и шведите, които сега с огромно мнозинство подкрепят присъединяването към Алианса, надявайки се, че това ще възпре Русия от каквато и да е агресия на тяхна територия.

„Това е исторически момент, от който трябва да се възползваме", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на кратка церемония, на която посланиците на Швеция и Финландия в Алианса връчиха писмата си за кандидатстване, всяко в бяла папка с щампован национален флаг.

„Топло приветствам молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви в НАТО ще повиши общата ни сигурност", заяви Столтенберг. Алиансът смята, че присъединяването на Финландия и Швеция ще го укрепи изключително много в Балтийско море.

Ратификацията на всички 30 съюзнически парламента може да отнеме до една година, твърдят дипломати.

През последните дни Турция изненада съюзниците си, като каза, че има резерви относно членството на Финландия и Швеция. В сряда обаче Столтенберг заяви, че смята, че въпросите могат да бъдат решени.

„Решени сме да работим по всички въпроси и да постигнем бързи решения", каза Столтенберг, като отбеляза силната подкрепа на всички останали съюзници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Би ли обяснил "сегашния геноцид" в какво се изразява? И само да ти кажа, опоркаджийче, че в любимия ти Мордор Кремълски, в който не си и стъпвал, вече 18% от населението е мюсюлмани. И понеже дрънкате за черна Франция и Германия, там процените са около 8.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Ти добре се научила законите. Сега ти остава да се научиш и да мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Пак ли забрави да си пиеш Гинкото?! А през 1999 какво взривяваха над Сърбия и от какво умираха жените и децата там?! Вероятно ще да са били флоеверки? Eдна даже стигна и Банкя. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...България ще я няма на картата...'' Ще я няма, но на Връбница в сряда;0 Много ви се ще на пропагандаторите на тезите на неприятелските за България държави да се случи описаното в цитата, но... ''...едно е да искаш, друго е да можеш, а трето или четвърто- да го постигнеш...'';0 Ако си българин, веднага ще се сетиш кого цитирам;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Споко, след още 30 години като досегашния геноцид от САЩ и ЕС, България ще я няма на картата. А твойте деца ще са или тъмнокожи или с фереджета и кабриолети с ***. А ти ще бъдеш много горд освободен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
САЩ бомби и ракети в Европа не взривяват, за разлика от идолите ти с петолъчките. И докато го има НАТО, няма и да се взривяват, защото никой не смее да рита срещу него, включително и кремълското жуже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Копейник, само да ти кажа, че българският интерес Е да членува и в ЕС и в НАТО. И защитавайки интереса на Европа, ние защитаваме нашия интерес. Сега можеш да продължиш борбата с колорадските бръмбари, с пуснато радио Хоризонт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Мнението по този договор не е мое, а е копирано. Колкото до правото, има едно право "Ако си беден си прецакан!" Създадено и широко проктикувано в твоите любими съединени американски държави. Та колкова до правото. Дано ти помогне, като започнат да се взривяват бомби и ракети над главата ти. Защото се поддаване на САЩианската пропаганда и нещата скоро ще стигнат до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Какво предлагаш ***? Варна пак да се казва Сталин? Срам ме в от такива съграждани като теб и Костя Копейкин. Вечните прислуги на руските крепостни селяни. Сигурно си учил и в руското училище, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
Valentin13
преди 1 година
не си български адвокат, иначе щеше да защитаваш българския интерес, а не чуждестранен. България е държава, а Европеския съюз и НАТО са конгломерат от държави, в които по-силните налагат волята си на слабите. Ти си на тяхна страна, не на българската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още