IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен получи подкрепа от партията си за втори мандат начело на ЕК

Като единствен кандидат при гласуването на партията тя очерта войната в Украйна, кризата в Газа и възхода на Китай като ключови предизвикателства

15:29 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images
Снимка: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в четвъртък спечели подкрепата на водещата политическа група в Европейския парламент (ЕП) – дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), за да ръководи Комисията за още пет години, съобщава Ройтерс.

Като единствен кандидат при гласуването на партията Фон дер Лайен очерта войната в Украйна, кризата в Газа, дестабилизираща Близкия изток, и възхода на Китай като ключови предизвикателства за 27-членния ЕС.

„А тук у дома приятелите на [руския президент Владимир] Путин се опитват да пренапишат нашата история и да отвлекат бъдещето ни. Те разпространяват омраза, прикрити от клавиатурите си“, каза тя на събрание на партията в Букурещ.

„Нашата мирна и обединена Европа бива предизвикана както никога преди от популисти, от националисти, от демагози“, добави тя.

Фон дер Лайен е спечелила с 400 гласа „за“ срещу 89 „против“, казва представител на ЕНП.

Подкрепата ѝ бива дадена преди изборите за Европейски парламент през юни, което ще доведе до избирането на нови представители на страните от ЕС – включително ръководителя на базираната в Брюксел ЕК.

В момента смятана за очевиден фаворит да оглави Комисията отново, Фон дер Лайен ще започне нов мандат в момента, когато Европа се опитва да укрепи сигурността и отбраната, докато Русия води война покрай границите ѝ, а Доналд Тръмп се опитва да се върне в Белия дом.

Ако бъде одобрена от лидерите на 27-те страни членки на ЕС, тя ще получи нов мандат, очертавайки политиките на блока за всичко – от Big Tech и държавната помощ до контрол на китайските инвестиции и санкции срещу Русия.

Тя се ангажира да развие европейските икономики, да спре контрабандистите зад незаконната имиграция към блока, да засили конкурентоспособността и бизнеса, както и да подкрепи земеделците, докато разходите за живот растат.

Фон дер Лайен обеща и повече финансова и военна помощ за Украйна, която се бори срещу руската инвазия повече от две години.

„Просперитет, сигурност, демокрация - това е, което интересува хората в тези трудни времена", каза тя. „Във времена на промяна Европа е зад теб“, допълни още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още