IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непредвидимостта на Доналд Тръмп в Белия дом е и опасност, и възможност за Китай

Отдръпването на САЩ от съюзниците може да отвори вратите за глобалните амбиции на Пекин

17:23 | 11.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В седмицата на т.нар. "супервторник" за предварителните избори за американски президент в Пекин се проведе среща на делегати от цялата страна, които обсъдиха дневния ред на комунистическата партия и вътрешните предизвикателства пред страната. В изказванията никой не коментира предстоящите избори в САЩ, пише CNN.

В кулоарите на срещата пред журналисти топ дипломата на Китай Ван И обаче използва най-острата си критика срещу търговската политика на САЩ досега, коментирайки, че ограниченията вече са достигнали "смайващи нива на непостижим абсурд". Според наблюдатели зад затворените врати на срещите на политбюро тонът е същият.

В своя мандат начело на САЩ Доналд Тръмп обтегна отношенията между САЩ и Китай до краен предел, въвеждайки големи мита в търговията. През 2017 година всичко започна с размяна на визити и дружески отношения, но само година по-късно американският президент обложи с 25% мита вноса на китайски стоки (на стойност 50 млрд. долара), предизвиквайки търговска война. Сега в своята предизборна кампания Тръмп на няколко пъти похвали китайския президент Си Дзинпин, но също така отбелязва и нечестни търговски практики и се появиха очакванията, че ще има 60% мита на търговията с китайски стоки. 

Повторението на търговската политика на Тръмп ще донесе сериозен шок за китайската икономика, особено на фона на по-бавното от очакваното възстановяване след пандемията от коронавируса.

Според анализи на Оксфордския университет на базата на коментарите на кандидата за президент на републиканците, делът на Китай във вноса на САЩ може да намалее от около 1/5 днес до едва 3%, което ще има съществено отражение върху китайската икономика. Това може да се окаже и пагубно за политическите лидери, чиято власт се поддържа и от икономическия бум на страната. Застоят сега обаче вече започва да предизвиква недоволство в обществото.

Ограничаването на износа означава по-малко работни места и по-малко средства за китайците - съответно и свиване на вътрешното потребление и социално напрежение.

Най-големият проблем обаче е, че никой не може да каже дали това действително ще се случи, защото Доналд Тръмп е непредвидим.

За Пекин Джо Байдън е по-уравновесен, а заради опитите си да работи за глобална стабилност, Белият дом е принуден да си сътрудничи с китайските власти в някои области. По време на среща през миналия ноември Байдън и Си загладиха някои спорове и възстановиха връзки, включително и военни. САЩ обаче продължават да поддържат високи мита за вноса на някои китайски стоки и спряха обмена на технологии, което засегна производството на чипове.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

На китайски "криза" се изписва с два йероглифа - "опасност" и "възможност"

Но в Пекин виждат и много позитиви от връщането на власт на Доналд Тръмп в Белия дом. В момента САЩ и европейските партньори са единни, "събрани" като цяло от войната в Украйна и осъзнаването за растящата мощ на Китай. Но очакванията са, че Доналд Тръмп, воден от своята политика "Америка на първо място", ще се отдръпне от съюзниците. Той вече предупреди, че може да не защити членове на НАТО, които "не си плащат", а в предишните години налагаше мита и на вноса на европейски стоки.

Тръмп критикува и военните съюзи на САЩ с Япония и Южна Корея и може да се очаква изтегляне на американските войски от този регион.

Това със сигурност вгорчава отношенията между съюзниците и отваря пространство за амбициите на Китай за световно лидерство.

Според анализатори в Пекин вече се разработват сценарии за резултатите от изборите при всеки вариант - победа на Байдън или Тръмп, като са отчетени рисковете, които крият, реакциите на евентуална атака срещу Тайван, желанието на Пекин да бъде доминираща сила в световен мащаб, както и по отношение на икономическото развитие на страната.

Ситуацията никак няма да бъде лесна за Пекин, защото който и да застане начело на САЩ, натискът на САЩ - икономически и политически, ще остане, смятат китайските наблюдатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още