IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Преизбирането на Тръмп е заплаха за световната икономика

При президентство на Тръмп протекционистките търговски политики на САЩ несъмнено ще „станат по-строги“, смята икономистът

08:35 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Нуриел Рубини. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Нуриел Рубини. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Преизбирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да се превърне в най-голямата заплаха за световната икономика, предупреди известният икономист Нуриел Рубини, цитиран от Business Insider.

Основният проблем се крие във факта, че протекционистката търговска политика на САЩ ще „стане по-строга“. Според Рубини победа на Тръмп за втори мандат може да доведе до "още по-голяма дестабилизация" на световната икономика. Той допълва, че това се случва на фона на съществуващото геополитическо напрежение: война в Украйна и Ивицата Газа, както и потенциална студена война между САЩ и Китай, която може да избухне в края на десетилетието.

Най-големият риск от смущения идва от икономическата политика на Тръмп, която може да отвори вратата за цял куп нови проблеми, твърди Рубини. При евентуално президентство на Тръмп протекционистките търговски политики на САЩ несъмнено ще „станат по-строги“, посочва икономистът.

Бившият президент вече обяви, че ще повиши данъците върху американския внос от 2% на 10%. Това може да предизвика търговска война между някои от най-важните партньори на Америка, което ще доведе до дедоларизация, хаос във веригата на доставки и множество други проблеми, предупреждава Рубини. „Търговската война ще доведе до по-бавен растеж и по-висока инфлация, което ще я превърне в най-големия геополитически риск, който пазарите трябва да имат предвид през следващите месеци“, допълва той.

Това създава проблеми по-специално за САЩ, където икономиката вече е в нестабилна позиция. Растежът на БВП през четвъртото тримесечие се забави до 3,2% според последната оценка на Министерството на търговията. Междувременно инфлацията остава над целта на Федералния резерв за 2%, като потребителските цени в страната се повишиха с 3,1% през януари.

Рубини също така твърди, че президентството на Тръмп може да доведе до риск от стагфлация. Това се дължи на „негативната позиция“ на Тръмп към климатичните промени, както и на вероятността той да смени председателя на Фед Пауъл с „по-мек, по-сговорчив човек“, който би могъл да намали преждевременно лихвените проценти и да позволи на инфлацията да се повиши, посочва икономистът.

Обещаното от Тръмп намаляване на данъците също рискува да задълбочи капана на дълга на САЩ. При сегашния темп на разходи САЩ добавят още 1 трилион долара към дълга си на всеки 100 дни, според анализ на Bank of America. „При високи нива и растеж на частния и публичния дълг това ще доведе до заплаха от финансова криза“, предупреждава Рубини. „Предложената от Тръмп програма за икономическа политика сега представлява най-голямата заплаха за икономиките и пазарите по света, убеден е икономистът.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още