IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С оттеглянето на Ники Хейли САЩ се доближават все повече до Байдън срещу Тръмп 2.0

Дойде време да прекратя кампанията си, каза Хейли, която не съжалява за решението си

18:13 | 06.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ники Хейли. Снимка: Sean Rayford/Getty Images
Ники Хейли. Снимка: Sean Rayford/Getty Images

Една от водещите претендентки за избора на Републиканската партия за президент Ники Хейли обяви в сряда, че се оттегля от надпреварата за номинацията, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това на практика гарантира победата за партийното издигане на предишния президент Доналд Тръмп, който по всяка вероятност ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина и постоянен представител на САЩ при ООН по време на управлението на Тръмп, обяви това в реч в Чарлстън - ден след Супервторника, когато Тръмп я победи категорично в 14 от 15-те надпревари на Републиканската партия.

"Дойде време да прекратя кампанията си", каза Хейли. "Не съжалявам за това", допълни тя.

Хейли издържа по-дълго от всеки друг републикански опонент на Тръмп, но никога не е представлявала сериозна заплаха за бившия президент, чиято желязна хватка върху партийната база остава твърда въпреки многобройните обвинения в престъпления, коментира Ройтерс.

Реваншът между 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън – първото повторение на надпревара за Белия дом от 1956 г. - е такъв, какъвто малцина американци искат. Проучвания на общественото мнение показват, че и Байдън, и Тръмп имат ниско одобрение сред избирателите, обобщава Ройтерс.

Изборите обещават да засилят дълбоката политическа поляризация в САЩ. Байдън определи като екзистенциална опасност за демократичните принципи Тръмп, който но свой ред отново повтори неверните си твърдения, че е спечелил изборите през 2020 г., отбелязва Ройтерс.

Хейли си осигури подкрепата на богати донори, които искаха да попречат на Тръмп да спечели трета поредна президентска номинация на републиканците, особено след като 52-годишната бивша постоянна представителка на САЩ при ООН се представи силно в поредица предизборни дебати, които фаворитът в надпреварата реши да пропусне.

В крайна сметка тя не успя да привлече на своя страна достатъчно консервативни гласоподаватели на фона на доминацията на Тръмп.

Кои кандидати остават в надпреварата?

Все още Тръмп и Байдън не са единствените двама кандидати за Белия дом, въпреки че очакванията са именно между тях да бъде финалният сблъсък.

Доналд Тръмп

Бившият президент обяви началото на третата си кампания за Белия дом на 15 ноември в имението си "Мар а Лаго", с което принуди Републиканската партия да реши дали да приеме един кандидат, чийто отказ да признае поражението си през 2020 година, предизвика атака срещу Капитолия. 

Фаворитът на Републиканската партия продължава да е много популярен сред членовете ѝ, въпреки че влезе в историята като първият американски президент с два импийчмънта.

През март Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото бяха повдигнати обвинения в 34 престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи като част от схема за "купуване на мълчание". Оттогава той бе обвинен в още 57 престъпления по три други наказателни дела.

Джо Байдън

Президентът Джо Байдън официално обяви началото на кампанията за преизбирането си на 25 април с видео, в което призовава гласоподавателите да му дадат време, за да "приключи тази работа“.

В края на евентуалният му втори мандат Байдън, който е най-старият президент в американската история, ще бъде на 86 години. Това породи някои критики, свързани с въпроса дали може да служи на САЩ ефективно. Значим брой гласоподаватели на Демократическата партия дадоха знак, че биха предпочели той да не участва в надпреварата, въпреки че се очаква да спечели с лекота президентската номинация на демократите.

Дийн Филипс

Конгресменът от Минесота е първият избран демократ, който създава  предизвикателства пред номинирането на Байдън. Той обяви кандидатурата си на 27 октомври.

Въпреки че Филипс възторжено обсипваше Байдън с похвали, 54-годишният конгресмен смята, че демократите се нуждаят от гласовете на по-млади хора, за да се избегне кошмарният сценарий, при който Тръмп печели нов президентски мандат.

Филипс е един от най-заможните членове на Конгреса и е наследил от доведения си баща компанията за алкохол Phillips Distilling Company. В миналото той е бил неин президент, но освен това е управлявал и компанията за производство на сладолед Talenti.

Робърт Ф. Кенеди-младши

Авторът на бестселъри и адвокат, специализиран в сферата на екологията, обяви на 9 октомври, че се отказва да бъде кандидат за президент на Демократическата партия и започва независима кампания.

Той е племенник на президента Джон Ф. Кенеди и син на главния прокурор Робърт Ф. Кенеди. На 9 април Роберт Ф. Кенеди-младши започна кампания с идеята да се съревновава с Байдън за президентската номинация на демократите. Когато обяви, че започва независима кампания, той посочи, че възнамерява да привлече на своя страна както гласове на симпатизанти на Байдън, така и на поддръжници на Тръмп.

Кенеди беше една от водещите фигури на движението срещу ваксините, като експерти по обществено здраве и дори членове на собственото му семейство определиха работата му като подвеждаща и опасна. През последните години той поддържа връзки с политици от крайната десница.

Джил Стайн

Джил Стайн е екоактивистка, която участва в президентските избори през 2016 година като кандидат на трета партия и демократите я обвиниха, че помага на Тръмп да спечели надпреварата за Белия дом.

На 9 ноември Стайн обяви, че отново ще се кандидатира за президент под флага на Зелената партия, за да предложи "избор на хората извън провалилата се двупартийна система“.

През 2016-а година тя се изправи срещу Хилари Клинтън и Тръмп, но спечели около 1% от гласовете.

Корнел Уест

Корнел Уест е прогресивен активист и учен. На 5 октомври той заяви, че се отказва от кандидатурата си за президент под знамето на Зелената партия и че ще участва в изборите като независим кандидат.

Уест написа в социалната "Екс“, че мотивът за решението му е да "сложи край на желязната хватка на управляващата класа и да осигури истинска демокрация". "Трябва да разкъсаме хватката на двупартийната система и да дадем властта на хората", допълни той.

(По материали от БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 месеца
Байдън срещу Тръмп 2:0? Може. С гласуване по пощата без персонализация всичко е възможно. Дори гласуване от "Оня свят".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още