IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският президент Си Дзинпин призова за военно-икономическа морска стратегия

Си отправи коментарите си в момента на засилване на напрежението в Южнокитайско море

09:07 | 08.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин призова армията да съчетае морската си стратегия с икономическо развитие – коментари, които бяха отправени на среща със законодатели в областта на отбраната по време на годишната законодателна среща на страната, съобщава Bloomberg.

Въоръжените сили „трябва да координират подготовката за морски военни конфликти, защитата на морските права и интереси и развитието на морската икономика“, каза Си на среща в четвъртък, цитиран от държавната телевизия China Central Television.

Си отправи коментарите си в момента на засилване на напрежението в Южнокитайско море. Корабите на бреговата охрана от Китай и Филипините се сблъскаха тази седмица по време на мисия за снабдяване на нацията от Югоизточна Азия. Двете страни водят териториален спор за водите, като Пекин претендира за почти цялото богато на ресурси море, включително райони, които според Манила са част от неговата изключителна икономическа зона.

„Фразата „развитие на морската икономика“ явно е изрично признание на Пекин, че един от основните му мотиви се води от желанието да монополизира енергийните резерви и други морски ресурси в тези води“, коментира Джеймс Чар, изследовател в Nanyang Technological University в Сингапур.

Китайският външен министър Уан И повтори на пресконференция в четвъртък, че страната винаги е поддържала високо ниво на сдържаност, предупреждавайки останалите държави да не вземат страна по отношение на Южнокитайско море.

На срещата си с военните законодатели Си призова още армията да даде тласък на изграждането на аерокосмическия сектор, да подобри способността си да защитава киберсигурността и да засили координацията и приложението на големи проекти с умни технологии.

Си призова за иновации и реформи в отбранителния технологичен сектор, за да се освободят „нови качествени бойни сили“. Това изглежда намеква за „нови продуктивни сили“ – термин, който той наскоро започна да използва, за да насърчи „високите технологии, високата ефективност и високото качество“ като икономически двигатели.

Законодателите обсъдиха теми от „приложението на изкуствения интелект до развитието и използването на безпилотни бойни възможности“, съобщава агенция „Синхуа“.

САЩ водят кампания за ограничаване на достъпа на Китай до полупроводникови технологии от висок клас отчасти поради опасения, че напредъкът в областта на изкуствения интелект може да има военни цели. Уан разкритикува това усилие на Вашингтон в брифинга си, като каза, че то има за цел да потисне развитието на страната му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още