IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия може да напусне Съвета на Европа, ако Косово се присъедини към организацията

Приемането на Косово в организацията „де факто би означавало изгонване на Сърбия“, изтъква сръбският президент Александър Вучич

11:00 | 23.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Сръбският държавен глава Александър Вучич. Снимка: Bloomberg L.P.
Сръбският държавен глава Александър Вучич. Снимка: Bloomberg L.P.

Сърбия би обмислила напускане на Съвета на Европа, ако нейната бивша провинция Косово бъде приета в организацията за правата на човека и върховенството на закона, предупреждава президента Александър Вучич, цитиран от Bloomberg.

Балканската нация се противопоставя на международното признаване на Косово и членството ѝ в международни органи, откакто Косово едностранно обяви независимост през 2008 г.

Повечето от 46-те членки на Съвета на Европа са признали Косово за държава, но кандидатурата ѝ да се присъедини към групата е сред споровете , които Европейският съюз (ЕС) се опитва да разреши чрез продължили повече от десетилетие посреднически преговори между балканските врагове.

Приемането на кандидатурата на Косово за присъединяване към организацията „де факто би означавало изгонване на Сърбия“, изтъква Вучич в интервю за местната телевизия Prva TV.  

„Ще видим дали Сърбия ще остане или не“, ако Косово бъде приета в базираната в Страсбург организация, допълва той. „Може би биха предпочели да имат Косово в Съвета на Европа вместо Сърбия“.

Сърбия все още смята Косово за част от своята територия и разчита на Китай и Русия в оспорването на нейния суверенитет. Русия беше изключена от Съвета в Европа през 2022 г. след нейното пълномащабно нахлуване в Украйна. И Сърбия, и Косово се стремят да се присъединят към ЕС, но трябва да нормализират връзките, за да отговарят на изискванията за потенциално членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още