IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Купуването на гласове е един от водещите проблеми на изборите

Сериозен е проблемът и с необучените кадри в секционните комисии, смятат Стоил Цицелков и Ваня Нушева

13:00 | 08.04.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Как партиите провеждат предизборната си кампания и включването на институциите в процеса е най-сериозният проблем на предстоящите избори, а не техническата организация, смята експертът по изборни системи Ваня Нушева.

„Най-голямото предизвикателство този път ще бъде не толкова техническата организация на изборите, колкото политическите партии, които провеждат кампанията си – изключително неефективна. Виждаме, че институции са включени в този процес. Това е най-сериозният проблем“, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

„В контекста на евроизборите има сериозни съмнения за въздействия от характера на хибридна пропаганда, целяща да компрометира европейските институции и смисъла изобщо да се гласува за европейски институции", допълни експертът.

За Нушева вторият проблем са купуването на гласове и обвиненията за купен вот като оправдание за не толкова добро представяне на изборите, а едва на трето място са техническите проблеми.

„Не трябва да забравяме, че ние сме имали практиката да провеждаме избори 2 в 1 – 2011 г. имахме местни и президентски избори, 4 бюлетини бяха на разположение на избирателите“, каза тя.

Ако не се промени законът, изборите ще бъдат проведени като миналите избори, които бяха много трудни, каза Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.

По думите на Ваня Нушева МВР има ключова роля за това да разкрива и събира доказателства, ако има купен вот. Същевременно Цицелков посочи, че не е чувал оплаквания от работата на вътрешния министър Калин Стоянов.

„Това безотговорно намесване на институции и хвърляне на обвинения, снимки, разкриване на следствени тайни, не мисля, че ще доведе до това политиците да се разберат по-лесно след изборите", каза Цицелков.

„Когато говорим за този сложен проблем – купуване на гласове, контролиран вот, натиск върху избиратели, става въпрос за социални феномени, които са свързани и със степента на социална сигурност, като бедност при някои общности. Става въпрос и за това как работят институции, които предоставят социална защита и помощ, защото те също са включени в този процес. Става въпрос и за специфична политическа култура на част от гражданите, както и за това – политическите партии не се справят с основната си функция да мотивират избирателите“, обясни Нушева.

Според нея има достатъчно време за организация на изборите, но само седмица за обучение на членовете на СИК не е достатъчна. Нушева смята, че трябва да се промени начинът, по който се номинират членовете на СИК, както и това как се обучават.

„Сериозен е проблемът с необучените хора. Някои не разбраха, че пред камерите манипулират изборите. Законите са ни стари, нашият Изборен кодекс е писан отдавна, доста е усложнен, особено когато говорим за хартии“, каза Цицелков. Според него все пак политическата ни култура се движи бавно нагоре.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още