IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическият риск трябва да е на първо място за бизнеса през 2024 г. и след това

Заради засилването на популизма политика ще се прави по нов начин, при който икономиката ще има по-малко значение

07:08 | 11.04.24 г.
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg

Очаква се европейските избори през 2024 г. да вкарат повече популисти в Европейския парламент (ЕП), което ще доведе – поне в краткосрочен план, до нов начин на правене на политика: такъв, при който икономиката ще има по-малко значение и съображенията за идентичност ще бъдат по-централни.

И в двата си предишни доклада - Global Trends, Paradoxes of Progress и A More Contested World, Националният съвет за разузнаване на САЩ подчертава, че може би една от най-големите заплахи за западните страни всъщност не идва от тероризма или дори от променящия се баланс на великите сили, поне до степента, до която това може да се разглежда като независима променлива.

Рисковете идват от собствената вътрешна динамика на Запада - преди всичко фискална, пише Emerging Europe.

САЩ, които в продължение на десетилетия са имали възможност да се радват на „прекомерната привилегия“, заедно с много западни държави, много скоро вероятно ще харчат повече за обслужване на дълга, отколкото за отбрана. Голяма част от този дълг, на свой ред, не е натрупан от разходи за инфраструктура или научноизследователска и развойна дейност, а от това, което в крайна сметка може да се нарече популистко успокоение за заобикаляне на политическата безизходица.

Всъщност цялостната ситуация се влошава толкова, че Робърт Гейтс, бившият министър на отбраната на страната, наскоро нарече Америка „дисфункционална суперсила“.

След като тези разходи станат фискално несъстоятелни, не би било извън сферата на въображението да се предположи засилване на популизма. За бизнес общността това се превръща в риск от по-високи данъци, търговска нестабилност, несигурно регулиране на имиграцията, възможност за по-висока инфлация и потенциал за икономическа нестабилност.

В Нидерландия например, където крайната десница спечели парламентарните избори през 2023 г., вече виждаме как общественото мнение става все по-антиимиграционно, което кара нидерландските фирми да се противопоставят на тази динамика.

Популисти в Европейския парламент

Очаква се европейските избори през 2024 г. да вкарат повече популисти в Европейския парламент, което може да създаде допълнителни предизвикателства при приемането на онези политики, от които Европа се нуждае, за да продължи напред.

Тази промяна в политическия пейзаж най-вероятно ще доведе, поне в краткосрочен план, до нов начин на правене на политика – такъв, при който икономиката ще има по-малко значение и съображенията за идентичност ще бъдат по-централни. Това увеличава политическите рискове и при липса на адекватни стратегии ще затрудни бизнеса.

Тези развития определено не са добра новина за фирмите, но има положителни страни за повече или по-малко всичко: когато средата се промени, тези, които се адаптират най-бързо, имат предимство пред останалите.

Първо, бизнесът може да използва този изборен период, за да насърчи нормалната политика и да изпрати силен сигнал за това какво може да означава популисткият скок за икономическото здраве на Европа и за доходите на хората.

Второ, предприятията могат да се подготвят за сложни времена, като приемат насериозно политическия риск.

Управление на риска: Качествено, ако не и количествено

Един бизнес не може напълно да се предпази от риск, по-специално от разглеждания вид системен и многостранен риск. Отчасти това е така, защото стандартните методи за управление на количествения риск се основават на разпределения и параметри, които сами по себе си се променят.

Има обаче някои стъпки за подготовка и развитие на устойчивост по отношение на качествено управление на риска: идентифициране, оценка, приоритизиране и управление.

Процесът на качествено управление на риска започва с идентифицирането му. Тази фаза включва открити дискусии, интервюта и семинари със съответните заинтересовани страни. Участниците, като черпят от своята експертиза и опит, изследват потенциалните рискове, които могат да засегнат дадена организация. Акцентът тук е върху разнообразието от мисли, които обединяват индивиди от различни отдели и с различен опит, за да се създаде цялостен рисков профил.

След това идва оценката. След като рисковете бъдат идентифицирани, те се оценяват надлежно. Тази оценка обаче е субективна и включва прилагането на качествени дескриптори, а не на числени стойности. Оценителите, обикновено експерти в съответните си области, използват своята преценка, за да преценят вероятността и въздействието на всеки риск. Тежестта на риска обикновено се категоризира като ниска, средна или висока и вероятността се описва по подобен начин.

След оценката рисковете се приоритизират въз основа на тяхното потенциално въздействие и вероятност. Рисковете, които са както много вероятни, така и силно въздействащи, се считат за основни приоритети, докато тези с по-ниска вероятност или въздействие може да са по-надолу в списъка. Това приоритизиране позволява на организациите да съсредоточат ресурсите си върху смекчаване на най-критичните рискове.

Устойчивостта в центъра

Политическата ситуация в много западни страни включва „купуване на мир“ с помощта на дълг през по-голямата част от няколко десетилетия насам. Фискалният лимит на този процес е достигнат и може да се очаква популизмът да нарасне в отговор.

Европейските избори през юни са първото голямо изпитание, а президентските избори в САЩ през ноември могат да се превърнат в момент на коронация на популистката политика.

В този турбулентен контекст може да се наложи предприятията да възприемат устойчивостта като сърцевина на своята функция дори когато количествените данни могат да не са надеждни, чрез качествено управление на риска – и дори да погледнат от добрата страна: много конкуренти вероятно няма да са подготвени.

През 2024 г. и след това политическият риск трябва да бъде начело на дневния ред на всеки голям бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още