IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво носи наситената с избори 2024 г. за световните пазари

До края на годината страни, формиращи над 60% от икономическото производство на света и над половината от населението му, ще са гласували

11:05 | 09.04.24 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

В наситена с избори година пазарите засега пренебрегват резултатите, фокусирайки се върху едно съревнование, което може да отекне във всичко – от международната търговия до дълга на развиващите се пазари: надпреварата за президент на САЩ през ноември, пише Ройтерс.

Същевременно избирателите в Индия ще направят своя избор по-късно този месец, а очакванията са Нарендра Моди да спечели трети мандат като премиер на най-многолюдната страна в света.

Тайван, Португалия, Русия и Турция вече проведоха избори.

До края на годината страни, формиращи над 60% от икономическото производство на света и над половината от населението му, ще са гласували.

Ето и поглед върху някои ключови предстоящи вота.

Индия

Очакванията са коалицията, водена от хиндуистката националистическа партия Bharatiya Janata Party (BJP) на премиера Нарендра Моди, да спечели мнозинство в парламента.

Упоритата инфлация, особено при цените на храните, и слабото създаване на работни места обаче може да навреди на шансовете на BJP.

Износителят на суровини разтърси пазарите, ограничавайки износа на ориз, пшеница и захар. Обратно пренасочване към фискален популизъм рискува да разшири вече сериозния фискален дефицит на Индия, а това да доведе до нови заеми. Оценки на МВФ сочат, че публичният дълг може да стигне 82,3% от БВП до 2024/25 г.

Парламентарните избори в Индия ще бъдат проведени на етапи от 19 април до 1 юни, а гласовете ще се броят на 4 юни.

Южна Африка

На парламентарни избори на 29 май се очаква управляващата „Африкански национален конгрес“ (АНК) да изгуби парламентарното си мнозинство за пръв път, откакто Нелсън Мандела я изведе на власт през 1994 г.

На фона на икономически застой, прекъсвания на електрозахранването, безработица и обвинения в корупция, които отблъскват избирателите, АНК може да се нуждае от патньорство с Демократичния алианс или крайнолявата „Борци за икономическа свобода“.

Преди изборите правителството може да увеличи разходите, повишавайки дълга. Ако АНК се обедини с лява партия, социалните разходи може да се увеличат. Опасенията за слаба валута и претоварени публични финанси може да забавят намаляването на лихвите.

Гуверньорът на централната банка Лесетя Каняго каза, че несигурността около изборите „държи премията върху риска на страната висока“, имайки предвид възвръщаемостта, която инвеститорите изискват поради възприеманите рискове.

Европа

Социологическите проучвания показват, че националистическите и евроскептичните партии ще спечелят рекорден брой избиратели на изборите за Европейски парламент. Крайнодясната Chega се справи добре на изборите в Португалия през март.

Дясноцентристката Европейска народна партия води в проучванията въпреки очаквания възход на популистите. Въпреки това осигуряването на мнозинство може да е предизвикателство, вероятно водейки я до политически компромиси. Подкрепата за Украйна и климатичните политики са на фокус.

Активите на Италия може да пострадат, ако се сметне, че възходът на популистките партии отслабват ангажимента за европейска интеграция. Въпреки това евроскептицизмът, виден в много избори през 2010-те и началото на 2020-те, намалява, оставяйки еврото относително спокойно.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат от 6 до 9 юни. В България президентът Румен Радев насрочи предсрочните парламентарни избори за 9 юни заедно с изборите за Европарламент. В Белгия също ще гласуват на 9 юни. През есента/зимата ще се проведат избори в Хърватия, а в Румъния през ноември. Датите за Австрия все още не са потвърдени.

Мексико

На изборите на 2 юни гласоподавателите в Мексико ще изберат президент, членове на Конгреса и гуверньори на осем щата. Кандидатът за президент на управляващата партия „Движение на националното възраждане“ („Морена“) – бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, води в проучванията.

„Морена“ иска да си спечели две трети мнозинство в Конгреса, което ще ѝ позволи да направи конституционни промени без подкрепата на опозицията. Проучванията показват обаче, че може с малко да не успее.

Супермнозинство на „Морена“ в Конгреса е сред пазарните рискове, тъй като партията тогава може да прокара големи реформи, непопулярни сред бизнес лидерите, включително в енергийния сектор.

Венецуела

Президентът Николас Мадуро се кандидатира за трети мандат на изборите на 28 юли във Венецуела и не е ясно кой ще му бъде опонент, докато страната се бори със социална, политическа и икономическа кризи.

Победителят на първичните избори в опозицията – Мария Корина Мачадо, получи забрана да участва, а на избрания ѝ заместник му бе забранено да се регистрира.

В замяна на усилия за справедливи и свободни избори САЩ вдигнаха петролните санкции до средата на април и премахнаха вторични търговски забрана за определени венецуелски облигации, както за и дълга и акциите на държавната петролна компания Petrobras.

Възстановените санкции могат да нанесат вреди. Износът на петрол наскоро достигна четиригодишен връх, а цените на облигациите се покачиха след паузата в санкциите. Венецуела може да се опита и да преструктурира дълга си.

САЩ

Републиканецът Доналд Тръмп се изправя срещу президента демократ Джо Байдън на президентските избори, насрочени за 5 ноември.

Кампанията за преизбиране на Байдън се бори с опасенията на гласоподавателите относно икономиката въпреки увеличаването на работните места и силния растеж на БВП. Тръмп е изправен пред четири криминални обвинения и току-що загуби опит да отложи едно от делата.

Много е заложено на карта в световен мащаб, включително помощта за Украйна, ако Тръмп бъде преизбран. Очакват се трудности за фондовите и валутните пазари.

Тръмп предложи идеята за 10% универсално мито върху вноса и налози от 60% или повече върху Китай. Политиците на ЕС са загрижени, че той може да наложи отново мита върху вноса на европейска стомана и алуминий, спрени от Байдън.

По-високите мита биха могли да подхранят инфлацията, да вдигнат долара и да навредят на други валути. Анализаторите на Barclays очакват рязък спад на еврото, ако бъдат наложени мита, и паритет спрямо долара, ако Тръмп наложи 20% мита на европейските производители на автомобили.

Тина Фордъм, основател и геополитически стратег във Fordham Global Foresight, казва, че има самодоволство около решаващия резултат, добавяйки: „Вместо това инвеститорите трябва да се позиционират за избори, които са силно оспорвани, със забавен резултат чрез повторно преброяване или сезиране на Върховния съд във времето - или дори граждански вълнения".

Великобритания

Във Великобритания, където парламентарните избори трябва да се проведат до януари 2025 г. и се очакват до края на 2024 г., местните и кметските избори на 2 май са основен тест за управляващата Консервативна партия, която изостава от опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания.

На фона на стабилизиращата се икономика и домакинства, които все още се борят с високата инфлация, финансовият министър Джеръми Хънт миналия месец предложи данъчни облекчения в бюджета си, за да съживи надеждите за избори.

Лейбъристите, желаещи да покажат, че може да им се има доверие в икономиката, изложиха фискални правила, към които ще се придържат, ако бъдат избрани. Те също така искат по-тесни връзки с ЕС след Brexit, което може да повиши стойността на паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още