IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари са „дълбоко замразени“. Какво може да ги размрази?

Световните валутни пазари са в най-дълбокото си затишие от почти четири години насам

11:53 | 04.04.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Трейдъри и инвеститори очакват предстоящите намаления на лихвените проценти по света и ожесточените избори в САЩ да извадят световните валутни пазари от най-дълбокото им затишие от почти четири години насам, пише Ройтерс.

Измерванията на историческата и очакваната волатилност - измененията на цените за определен период от време - се понижиха през последните месеци, тъй като най-големите централни банки в света са в изчаквателен режим, лишавайки валутните търговци от различните движения на доходността по регионалните облигации, благодарение на които те процъфтяват.

Следеният отблизо показател за подразбиращата се валутна волатилност на Deutsche Bank е около най-ниското си ниво от две години и не е далеч от нивата отпреди пандемията.

„От началото на тази година на валутните пазари е тихо“, казва Андреас Кьониг, ръководител на отдела за валутна търговия в Amundi, най-големият мениджър на активи в Европа. „Доходността по американските държавни облигации се повишава и намалява, но всички останали я следват и следователно нямаме промяна в диференциалите.“

„Кой първо ще понижи лихвите и доколко... и след това изборите в САЩ ще бъдат форекс събитията, големите макросъбития“, смята Кьониг.

Централните банки бавно се раздвижват. През март Швейцарската национална банка беше първата, която намали разходите по заемите през този цикъл. Федералният резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка се очаква да предприемат този ход по-късно тази година.

Въпреки че доходността в САЩ се повиши през последните дни, тъй като инвеститорите намалиха залозите за понижаване на лихвените проценти от Фед след по-силни от очакваните данни, доходността по облигациите в еврозоната до голяма степен последва примера.

„Това, което би довело до истинска нестабилност, е повишена диференциация между централните банки“, посочва Самюъл Зийф, ръководител на глобалната валутна стратегия в JPMorgan Private Bank, въпреки че казва, че това е малко вероятно да се случи през първата половина на годината, като инфлацията в Европа и САЩ следва като цяло подобен път.

Ролята на изборите в САЩ

Доналд Тръмп миналата година сподели идеята за 10% универсална вносна тарифа, ако бившият президент на САЩ си върне Белия дом на следващите избори. През февруари той добави, че може да наложи такси от 60% или повече върху китайските стоки.

„Тарифите, допълнителните данъци означават, че доларът може да стане по-силен“, изтъква Темос Фиотакис, глобален ръководител на валутната стратегия в Barclays, добавяйки, че еврото и китайският юан вероятно ще пострадат от всичко това.

От Barclays смятат, че доларът може да се повиши с 3 на сто на фона на митата, в случай че Тръмп си осигури втори мандат. Както и че еврото може да спадне до паритет с американската валута.

Това, че в момента Доналд Тръмп и Джо Байдън са един срещу друг, предполага повишена нестабилност на световния валутен пазар от 7,5 трилиона долара на ден, докато проучванията на общественото мнение се променят в навечерието на изборите през ноември.

Оливър Бренън, стратег за волатилността на валутните курсове в BNP Paribas, посочва, че опциите, които позволяват на инвеститорите да залагат на цените на валутата, предполагат, че трейдърите се подготвят за движения на мексиканското песо, полската злота и юана, всички от които претърпяха сътресение след победата на Тръмп през 2016 г.

„Волатилността в диапазона от 9 месеца до една година за тези три валути е наистина висока и тъй като нищо не се случва сега, волатилността е наистина ниска“, казва той.

И добавя: „Ако погледнете която и да е валута, има разлика около изборите през ноември, но разликата е огромна при точно тези три.“

Търгуването не си струва

Засега спадът на волатилността сериозно ограничава възможностите.

„Разглеждайки нашия риск днес, значително по-малко от дългосрочната средна стойност се разпределя за валута“, посочва Джейми Нивън, старши портфолио мениджър в Candriam.

Това е особено вярно за определени валутни двойки. „В момента не си струва да търгувате евро-стерлинги“, казва Юсуке Мияири, стратег в Nomura. Волатилността в двойката е най-ниската от 2006 г. насам.

Съществуват обаче признаци, че промените в лихвените проценти започват да влияят и на волатилността.

Японската централна банка повиши лихвените проценти за първи път от 17 години през март, но това не спря йената да падне до почти най-ниското си ниво от 1990 г., а търговците осъзнаха, че разходите по заеми в Страната на изгряващото слънце ще останат близо до нулата.

Стратезите смятаха, че това е довело до колебания в азиатските валути, включително китайския юан, показвайки как колебанията в една област могат да се разпространят върху пазара.

Директната намеса на японските власти за подкрепа на тяхната валута може да доведе до ново сътресение.

В Европа намалението на лихвите в Швейцария помогна на еврото да отчете най-голямото си тримесечно увеличение спрямо франка от създаването на общата валута.

Междувременно инвеститорите правят каквото могат.

„Ако волатилността е ниска, намираме carry trade стратегиите за особено привлекателни“, коментира Гийом Риго, съръководител на отдела за търговия с инструменти с фиксирана доходност в Carmignac, имайки предвид сделките, при които инвеститорите вземат заем във валута с ниски лихвени проценти, за да купят по-високодоходни.

Той казва, че ниската волатилност също прави по-евтино хеджирането на портфейл от акции или облигации.

За Зийф от JPMorgan е имало и по-лоши времена. „Поне имаме среда, в която да, волатилността е ниска, но има carry сделки“, посочва той. „Ниската волатилност с много ниски проценти е нещо още по-лошо.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още