IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите поставят на изпитание проукраинската позиция на Хърватия

Сегашният премиер Андрей Пленкович е изправен пред изненадващо предизвикателство от клонящия към Русия президент на предсрочния парламентарен вот

11:24 | 17.04.24 г. 9
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович. Снимка:  Andrei Pugnovschi/Bloomberg
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович. Снимка: Andrei Pugnovschi/Bloomberg

Хърватите гласуват на оспорвани парламентарни избори, насрочени от президента Зоран Миланович, който предизвика опасения в европейските столици дали още една страна членка на ЕС и НАТО не възприема проруска позиция, пише Financial Times.

Миланович, който е политик от левия спектър и преди време беше свързан със Социалдемократическата партия, разпусна хърватския парламент и предизвика предсрочните избори в сряда. Той предприе необичайната крачка, за да се бори за по-влиятелния премиерски пост.

Предизборната кампания беше наречена битка на „Кинг Конг срещу Годзила“ от германския мозъчен тръст Фондация „Фридрих Нойман“. Десноцентристкият премиер Андрей Пленкович нарече пламенния президент марионетка на Русия, а Миланович критикува премиера заради твърдения за копурция.

Пленкович заяви в неделя, че „Миланович тласка Хърватия към руския свят в момент, когато Русия опустошава Украйна от две години и половина“.

В унисон с изказвания на скептичните към Украйна ръководители на Унгария и Словакия Миланович заяви миналата седмица, че „конфликтът в Украйна не е наш конфликт“. Той допълни, че Пленкович „се опита да ни въвлече“ във войната на Русия чрез обучаване на украински войници. Планът беше блокиран от хърватския парламент.

Решението на президента да предизвика предсрочни избори и да се бори за премиерския пост променя политическите сметки в очакваната иначе лесна победа за Пленкович. Той е начело на страната като премиер от 2016 г. и изведе Хърватия до еврозоната и Шенгенското безвизово пространство.

Конституционният съд постанови, че Миланович трябва да се оттегли като президент, за да се бори за премиер на страната. Но той не се оттегли и продължи предизборната кампания, като обеща да напусне президентския пост, едва когато си осигури управляващо мнозинство.

След като първоначално подобряваха резултатите си в предизборните проучвания, социалдемократите вероятно ще останат на второ място след консервативния Хърватски демократичен съюз (ХДС) на Пленкович, сочат последните допитвания, публикувани в неделя. Според очакванията нито една партия няма да получи абсолютно мнозинство в 151-местния парламент на Хърватия и вероятно ще се стигне до сложни преговори за сформиране на коалиция.

Миланович, който според социологическите изследвания е най-популярният политик в страната, вече беше премиер в едно от малкото леви правителства преди десет години. ХДС, който изникна от националистическите сили, сформирани след разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век, управлява балканската страна в по-голямата част от последните 30 години.

Преди изборите за Европейски парламент през юни и президентските избори в Хърватия по-късно тази година предсрочните избори са смятани за показател за политическия климат в страната, която вероятно ще следва по-благосклонни към Русия политики при Миланович.

Той се противопостави на разширяването на НАТО, като нарече присъединяването на Финландия и Швеция „много опасна авантюра“ и „шарлатанство“. Той призова Запада да обмисли интересите на Русия в областта на сигурността и се обяви срещу участие на Хърватия в подсилването на източния фланг на НАТО.

От негова страна, правителството на Пленкович не успява да се отърси от обвиненията в корупция, след като редица министри напуснаха кабинета му през годините поради притеснения за корупция.

Ако Пленкович не успее да се върне на власт, десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще загуби гласове сред ръководителите, които подкрепят преизбиране на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Анализаторът от Фондация „Фридрих Нойман“ Душан Динич отбеляза, че в крайна сметка това „решение между двама алфа мъже... може да определи изхода не само от тези парламентарни избори, а и от европейските избори през юни и избора на председател [на Комисията] през декември“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 1 седмица
До: 0pk Третокласник, не се меси! Всичко е цитати и самопризнания на Тиквата! Ако търсиш извратеняци, той е човека или в някой клуб на възраждане! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 1 седмица
До: khao мозъчният тръст на двете евроатлантистки амеби се пъне на тема механи, меки китки, мурове и мажко млеко? Какво падение... и после що никой не ви взима на сериозно. Банда извратеняци. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 ядеш муровеее и поеш мъжко мляко по механите... сам си преизна, обратняяк, сега се сърди че се саморазкри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 седмица
До: zelka007: Цялата ви иммпоттентна, изкуственяшка мозъчна несъстоятелност с гаджето ти Бомбашка зацикли в нелепо-тъъппашшката измъчена мозъчна конвулсия за опит за остроумие или алегория с тази механа. Да внушаваш съвместимост на механа и меки китки е толкова интелектуално-безпомощно, колкото и цялото ти присъствие тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 седмица
До: zelka007: Нещо разреди задъханите сутрешни репортажи с много хихи и точки - Шаро не те ли пецка вече, та изгуби вдъхновение? За механите все същото - такива като мен ходят да ядат и пият, а такива като теб им сервират и ги веселят - така е от столетия и така ще бъде. Меките китки с меките дууппета и шарените байраци с чистак-бърсак leafs са активистите на новите европейски ценности. Такива в механите не припарват - търси ги при кучкарите в парковете и екоактивистите със зелени джукки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 21
zelka007
преди 1 седмица
тошко меката китка с вопли за режимът на правешкият опuнец ... :))) ... разкажи ни нещо за некоя механа , скоро не си . времето се затопли , външните тераси не напълниха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 седмица
Имаше една партия, обсебена от разобличаването на вътрешния враг в редиците си. Впоследствие се оказа, че не е била точно партия, а по-скоро секта, създадено да победи враговете и да управлява света, създавайки всеобщ благодат. Тогава го наричаха *комунизъм*, но методите на борба бяха много подобни на тези, които използват медиите от т. н. *либерален пул*, където е и FT - тоталитарно-сектантски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 седмица
На първите митинги на опозицията в София около 10 ноември 1989 луммпените подскачаха като шебеци и се насъскваха с *Кой не скача е червен!*. В Киев на мейдана нацитата се консолидираха с викове *Кто не скачет тот москаль!*. А днес от Лондон и Вашингтон през ЕК командват: *Който не скача, е проруски путинист!*. Явно, колективното скачане по команда е част от демократичния процес по управление на колониите и бърз и ефективен начин да се идентифицират нескачащите като врагове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 седмица
*опасения в европейските столици дали още една страна членка на ЕС и НАТО не възприема проруска позиция* - Да търсиш русофили и проруска позиция в държави като Хърватия, Полша, Унгария и Словения е толкова маллоумнно, колкото и антиевропейската позиция на англосаксонската колониална администрация в лицето на ЕК, срещу която съпротивата само ще расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още