IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО намеква, че Украйна има право да сваля самолети в Русия със западните ПВО

Организацията си набеляза откъде може да вземе още системи Patriot, които да предаде на Киев

20:31 | 19.04.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна е в положение на отбрана от агресията на Русия и има право да поразява военни цели извън своите граници, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след заседанието на съвета НАТО - Украйна. На него беше обсъдена нуждата от системи за противовъздушна отбрана (ПВО), липсата на артилерийски снаряди и далекобойни ракети, кактои доставките на военна авиация.

Страните са набелязали източници, които могат да осигурят системи за ПВО Patriot, както и други средства за въздушна отбрана. Съюзници, които не могат да осигурят средства за ПВО, са заявили, че ще участват финансово за осъществяване на доставките. Анализите са показали, че има налични системи, които да бъдат предоставени на Украйна и става въпрос не само за Patriot, но също така и за Iris-T и другите западни варианти.

Германия вече осигури една система Patriot и се ангажира и с допълнителна доставка на Iris-T.

 "Свалянето на руски самолети, използвани за атака срещу Украйна, е част от правото на страната за самоотбрана", заяви Столтенберг в отговор на въпрос дали обещаните нови системи ще могат да бъдат използвани по цели, които са на руска територия.

Въпросът беше продиктуван от свалянето на самолета Ту-22, за което съобщиха украинските ВВС тази сутрин. Това стана на територията на Русия, на около 300 км от границата с Украйна. По непотвърдена информация самолетът е свален с модифицирана ракета С-200.

Украйна вече разполага с многопластова система за противовъздушна отбрана, проблемът е, че тя трябва да бъде по-силна и по-всеобхватна, припомни генералният секретар на НАТО. "Украйна има NASAMS, има IRIS-T, има Gepard, има, разбира се, и батерии Patriot. Така че това са различни нива на системи за противовъздушна отбрана, но се нуждаят от повече боеприпаси за всички тези системи. И точно това обсъдихме по време на срещата днес", каза още той.

"Помощта е напът", категоричен беше Столтенберг, който отбеляза, че на срещата са били направени конкретни ангажименти от страните от НАТО.

Украйна не може да се защити сама

Украйна не може да се защити сама от руските въздушни атаки, коментира в обръщение към членовете на НАТО украинският президент Володимир Зеленски. След посещение на фронтовата линия около Часов Яр той даде информация за недостига на оръжия и боеприпаси, пред които е изправена украинската армия. Той посочи, че Русия има контрол над въздушното пространство и извършва непрекъснати обстрели както над градовете, така и по позиции на фронтовата линия.

Володимир Зеленски посети Часов Яр. Снимка: President.gov.ua Володимир Зеленски посети Часов Яр. Снимка: President.gov.ua

Защитата на въздушното пространство е напълно възможно - за целта са нужни седем системи Patriot или подобни, които са на разположение на страните от Алианса. "Те ще спасят много животи и реално ще променят ситуацията", уверен е Зеленски. Той още така призова да бъде ускорена доставката на обещаните артилерийски снаряди, както и да бъдат доставени далекобойни ракети и авиация.

Зеленски обърна внимание и на последните ракетни удари срещу Украйна, поразили жилищни сгради и инфраструктура в Днипро Кривий Рих и Синелниково. Ракета удари и пристанищна инфраструктура в Пивдений (Южни), което е част от зърнения коридор, който Украйна организира след като Русия се изтегли от споразумението под опеката на ООН и Турция.

Като цяло от началото на година Русия извършва масирани комбинирани въздушни удари като основните цели са индустриални предприятия и енергийни съоръжения.

"Само от началото на тази година - за малко повече от три месеца, над Украйна са изстреляни почти 1200 ракети, включително и балистични, както и над 1500 дрона. Част от тях успяхме да унищожим, но за съжаление по-малката част от ракетите и не всички ирански дронове, както и не всички 8500 авиационни бомби", допълни още Зеленски.

Украинският държавен глава отбеляза, че страната му не очаква войски на НАТО, но и че военната помощ все още е много ограничена, а обещаната подкрепа от САЩ се бави прекалено дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 1 седмица
До: RoyBatty стигна се заради бункерниян плъф путьоо, но спокойно... няма да има ядрена война, китахския ви господар забрани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
RoyBatty
преди 1 седмица
Как се стига от точка А) Хармония и нормален човешки живот до Я) Край на цивилизацията след ядрена война и остатъци от човечеството във вид на *** по поземни бункери, метра, тунели и пещери при *** и плъховете? ... Стига се на много малки стъпки ! Като това изказване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 6
aldy
преди 1 седмица
Миризливата дружинка да хваща автомата и да бега да помага на Ze да победи Жужето, а не да ми фъфли тук с надебелен от лъжи език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 седмица
Мдааам, сборища от безнадеждни маломногоумници има не само в Европата, но и в колониите на ФАЩ. При това, в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 36
mavericos4
преди 1 седмица
До: Alex SilverТипична черта за *** е, че издигат безгрбначното поведение на пиадестал, а често и с личен пример. Желая Ви да живеете в РФ и наследниците ви да бъдат изпратени да защитават болните амбиции на най-голямата по територия държава за още. Павиан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 39
mavericos4
преди 1 седмица
Бункерното джудже Пууупууу е със заповед за арест от трибунал за военни престъпления, няма как Русия да не се разпадне през следващото десетилетие. Населението там е силно индоктринирано и нещата само ще ескалират. Всеки путинофил в България е потенциален терорист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 41
penman
преди 1 седмица
Зеленски за пореден път е на фронтовата линия, а страхливия фюрер се крие вдън бункерите, като последния мишок! Голяма грешка на природата е това същество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 43
zelka007
преди 1 седмица
До: Alex Silver ... хаха , нъл ги виждаш колко се пазят в РФ ... бомбят им летища , ПВОта , радари , заводи , нефтохимовете , пристанища , казарми , самальоти всякакви им свалят в полет ... по същият начин ще им избомбят и силозите със страшилките и бункерите когато дойде момента ... а всичко можеше да приключи още когато превзеха азовстал !! не да им разсипят държавата сега . зануленият трябваше да се изтегли от Украйна , да обяви победа , и да каже че Крим ще бъде руски още 25г , но ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 46
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... ам че бързай към бункера на зануленият детеубиец ... там тия дето храчат против ЕС и пеят православни псалми ще ги приемат с отворени обятия , тък разправят ... нема се косите , в евангелието (предизборната програма на костя копейката) пише , че служилите харно на православието , ще бъдат възнаградени , и атомите ще ги заобикалят ... нещо притеснен ми се виждаш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 30
Alex Silver
преди 1 седмица
ПАСЕ призовава Европа да ликвидира държавността на РФ. Господ като иска да накаже някого първо му взима акъла. Тия явно напълно са изперкали. РФ с огромната си и богата територия, пазена със свръхядрен арсенал, като как го вижда джендърмерията ликвидирането на държавността на тази страна? За Европата е ясно, че от нея нищо няма да остане. Но за трепане са ония зад океана, а те вероятно ще се измъкнат ненаказани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още