IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните "игри" на Китай изнервиха Тайван и предизвикаха коментар на САЩ

Симулациите на нападения само добавят нови проблеми за новоизбрания президент

14:10 | 26.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тайванското Министерство на отбраната преброи 62 самолета, включително и руските Су-30, носителите на ядрени ракети Н-6, и 27 бойни кораба, които участваха в военно учение на Китай в близост до бреговете на острова. В допълнение още 46 самолета са прекосили линията през средата на протока, който се приема за неофициалната граница между Китай и Тайван, пише Ройтерс. От президенството на страната отбелязаха, че това е провокация не само срещу Тайван, но и срещу световния ред.

В края на миналата седмица Пекин направи двудневно военно учение, при което беше разиграна ситуация с превземане на кораби и атаки с бомбардировачи. Учението беше предварително обявено, но то беше определено като провокация от Тайван само дни, след като новоизбраният президент на страната Лай Чин-те встъпи в длъжност.

Военните "игри" само добавиха проблеми пред новоизбраният президент, след като опозицията поиска намаляване на властта на президентската институция, предлагайки закон, който да позволи на депутатите да разследват и контролират работата на правителството. Предложението обаче не се посреща добре от жителите на Тайван  и хиляди от тях излязоха на протести по улиците.

Пекин  определя Лай като сепаратист и отхвърля поканите му за разговори, отбелязва още Ройтерс.  Лай коментира, че само народът на Тайван, основен хъб за производство на чипове в региона, може да определи своето бъдеще.

Китайските военни учения бяха осъдени и от говорителя на Държавния департамент Матю Милър.  Той предупреди, че те могат да доведат до ескалация на напрежението в региона, пише Bloomberg.

В началото на годината американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон не подкрепя независимостта на Тайван, но само преди няколко седмици Конгресът одобри пакет военна помощ за региона, който беше поискан от американския президент през октомври 2023 година. Искането беше в комплект с военната помощ за Украйна и Израел, която също беше одобрена от конгресмените, макар и със забавяне от близо 8 месеца.

Това не са първите военни тренировки на Китай около бреговете на Тайван. В последните четири години подобни учения се извършват ежегодно и особено масови бяха те през 2022 година и 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още