IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните синдикати са обезпокоени от рекордните посегателства срещу трудовите права

България е сред страните с редовни нарушения на правата на работещите

14:17 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Посегателствата срещу правата на работещите, включително забрана на синдикати, физическо насилие и убийства, са достигнали рекордни равнища между април 2021 г. и март 2022 г., предупреждава Международна конфедерация на профсъюзите (ITUC) в доклад, цитиран от AFP и БТА.

В 50 от общо 148 страни, обхванати от деветото издание на "Глобалния индекс на правата" (Global Rights Index), работещите са били подложени на физическо насилие (спрямо 45 страни през 2021 г.). Синдикалисти са били убити в 13 страни, сред които Италия, Индия и Република Южна Африка (РЮА).

Европа не прави изключение от тези посегателства, установени в 26% от страните от Стария континент (спрямо 12% миналата година).

Работещите са в челната редица на поредица извънредни кризи: исторически равнища на неравенствата, климатични промени, пандемия и опустошаващи конфликти, изтъква Шарън Бъроу, първата жена, оглавила през 2018 г. авторитетната международна институция.

От Coca-Cola до Amazon

Докладът показва как тази нестабилност се използва както от правителствата, така и от работодателите, които посягат на правата на работещите, посочва Бъроу в отделно комюнике. В резултат на това ключови показатели за нарушаването на тези права са достигнали рекордни равнища, подчертава тя.

Международната конфедерация на профсъюзите посочва конкретно компании като Coca-Cola в Хонконг и Уругвай, H&M в Нова Зеландия, Amazon в Полша, Nestlе в Бразилия и Hyundai в Южна Корея.

Списъкът включва и един от най-големите оператори на фериботи във Великобритания, P&O Ferries, който през март уволни 800 британски моряци и назначи на тяхно място служители от външни агенции, повечето чужденци и на много по-ниски от минималните заплати.

Световните синдикати упрекват всички тези компании, че са нарушили правата на работещите, че са свързани с такива неправди или че не са използвали влиянието си, за да им противодействат.

Според доклада 87 от страните са потъпкали правото на стачка, а 77% са лишили работещите от правото им да учредят или да се присъединят към синдикат. Нарушенията, оценявани по скала от 1 до 5+ (от най-леките до най-тежките), са установени във всички региони на света. Оценка 5+ отразява липса на гаранции за правата, а оценка 1 означава, че нарушенията са само спорадични.

По тази скала най-тежко е положението с правата на работещите в района на Близкия изток и Северна Африка, с оценка 4,53 за 2022 г.

Със средна оценка 2,49 Европа се справя по-добре, въпреки че работещите са били подложени на физическо насилие в 10 страни.

Близо три четвърти от страните на Стария континент (72%) са потъпкали правото на стачка, а големи държави са обвинени в редовни  (Великобритания) или повтарящи се (Франция, Испания) нарушения на правата на работещите.

България е класирана сред страните с оценка 3 и редовни нарушения на правата на работещите.

Оценката за Африка е 3,76.

Синдикалната конфедерация обединява 332 профсъюзни организации в 163 страни.

Деветото издание на "Глобалния индекс на правата" не съдържа никакви данни за Украйна и Русия, която нападна съседката си в края на февруари.

През май Международната организация на труда (МОТ) изтъкна, че 30 процента от работните места в Украйна са изгубени заради войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още