IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 3,8 млрд. лв. за ОП „Развитие на човешките ресурси“ до 2027 г.

Очаква се да бъдат подкрепени над 740 хиляди души в България преодоляване на рисковете пред пазара на труда

13:12 | 03.08.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) е официално одобрена от Европейската комисия и е първата програма в България, която получи "зелена светлина" от Брюксел. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). 

Бюджетът на програмата е в размер на повече от 3,8 млрд. лв. Със сумата се очаква да бъдат подкрепени над 740 000 души в България.

Чрез изпълнението на Програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде предоставена подкрепа за развитие на работната сила в България и преодоляване на предизвикателствата пред пазара на труда в следващите седем години. Освен това ще бъдат реализирани мерки, с които ще бъдат осигурени повече възможности за повишаване на квалификацията, знанията и уменията на заетите. Най-уязвимите групи в обществото - безработни, хора с увреждания, хора, живеещи в бедност, деца, възрастни, представители на ромската общност ще получат подкрепа за пълноценно включване в икономическия и социалния живот на страната. 

Комплексна подкрепа ще получат също уязвимите хора и техните семейства. Средства ще бъдат осигурени и за социално-икономическата интеграция на хората в неравностойно положение. 

С бюджет от над 735 млн. лв. ще бъдат реализирани мерки за информиране и мотивиране на неактивни младежи, включване в различни видове заетост - стажуване, чиракуване, обучения и подкрепа при първа работа. Индивидуален подход и комплексна подкрепа ще бъде оказана и за младежите в неравностойно положение на пазара на труда.

Общо 20 млн. лв. ще бъдат насочени към проекти за социално експериментиране, изпитване и прилагане на социални иновации в областта на пазара на труда и на социалното включване. Чрез оперативната програма на МТСП ще бъде подкрепена и дейността на Компетентностен център за социални иновации, като по този начин ще бъде подпомогнато развитието на социални иновации в предприятията на социалната и солидарна икономика.

 

Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още