IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия е най-доброто място за пенсиониране в света

На дъното на тазгодишния световен пенсионен индекс пък е Тайланд

09:32 | 11.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Служителите може би трябва да преосмислят плановете си за пенсиониране, предупреждава проучване, което прави класация на пенсионните системи в света, цитирано от Bloomberg.

Исландия, Нидерландия и Дания отново заемат първите три позиции в тазгодишния световен пенсионен индекс на Mercer CFA Institute. Докладът обаче предупреждава, че възрастта за пенсиониране трябва да бъде повишена почти навсякъде на света на фона на нарастващите заплахи от застаряващото население, нарастващия държавен дълг и ниската раждаемост.

„Това, което още откриваме, е, че с по-високото образование в много страни хората навлизат в работната сила малко по-късно“, казва Дейвид Нокс, старши партньор в Mercer и водещ автор на доклада, в интервю. „Не може да навлезете в работната сила по-късно, да се пенсионирате на същата възраст и да живеете по-дълго. От нещо трябва да се откажете“.

 

 

Текущата икономическа среда на забавен ръст на заплащането, ускоряваща се инфлация и намалена инвестиционна възвращаемост на много класове активи също налага допълнителен финансов натиск върху системите за пенсионни доходи, посочва докладът.

Държавите в челната тройка, макар и да не са имунизирани към световните икономически трудности, отново се оказват с устойчиви и добре управлявани системи със здравословен микс от пенсии в публичния и частния сектор и „високо ниво на интегритет“.

САЩ са на 20-а позиция от общо 44 проучени страни, а новодобавената Португалия е на 24-о място. Китай е на 36-и, а Мексико – на 29-о място, е отличен заради значителното подобряване на оценката благодарение на пенсионните реформи.

Тайланд е на последно място, веднага след Филипините, Аржентина и Индия. Mercer описват тези системи като притежаващи „някои желателни характеристики“, но и с големи слабости, които трябва да бъдат адресирани.

Тъй като нивата на раждаемост намаляват и хората живеят по-дълго, ООН прогнозира, че делът на световното население на възраст 65 години или повече ще се увеличи от 9,7% тази година до 16,4% през 2050 г. Възрастта на пенсиониране сред проучените страни варира от 55 до 68 години, а Нокс казва, че правителствата трябва да насърчат хората да работят „малко по-дълго“.

Докладът на Mercer препоръчва насърчаването на по-високо участие в трудовата сила сред по-възрастните хора, което ще увеличи спестяванията им, като в същото време ще ограничи продължителното повишаване на възрастта за пенсиониране.

„Това, за което наистина говорим, са жизнените стандарти на пенсионерите“, казва Нокс. „Много по-добре е да се преборим с това сега, отколкото да чакаме този дебат да се случи в бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 8
Repoman
преди 1 година
Добре де, защо и ние не направим нещо първи? Да направим една пенсионна реформа и да вдигнем възрастта за пенсиониране на 70г., а стажа за пенсиа да стане 50г. Така ще укрепим пенсионната система и ще мжем да запазим нивото на пенсиите у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още