IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите у нас заменят паричните коледни бонуси с тематични подаръци

Компаниите, които са предвидили паричен коледен бонус, са много малко

13:34 | 17.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Повечето компании в България планират да зарадват служителите си с тематичен подарък за Коледа, минимален процент от тях са отделили бюджет за коледен бонус. Това показват наблюденията на Adecco България сред над 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство.

Компаниите, които са предвидили паричен коледен бонус, са много малко и той ще е в размер до 1/3 от трудовото възнаграждение на съответния служител. По-осезаема е тенденцията от предишни години компаниите да плащат бонуси за постигнати резултати и за добро представяне на служителите, което се планира след завършване на финансовата година. 

Масова практика сред родните работодатели тази година ще бъде поднасянето на празничен подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители. Паричната равностойност на тези подаръци варира според икономическия сектор, като компаниите от ИТ индустрията отделят най-големи бюджети.

За първи път от началото на пандемията обаче се наблюдава завръщане към традицията за корпоративни коледни партита и събития, които през последните две години бяха виртуални или въобще липсваха.

„Популярната практика преди няколко години - изплащане на т.н.13-та заплата по Коледа, отстъпва за сметка на разнообразяването на празничните придобивки в стремежа на работодателите да покажат по-индивидуална грижа към служителите си. Това е част от тенденцията компаниите да задържат и мотивират служителите си, които вече не са ежедневно заедно в офиса“, коментира Надежда Василева, оперативен директор на Adecco България.

Василева посочва още, че според последните проучвания основната причина за решението за смяна на работата не е заплатата, а нарушените позитивни отношения между работодаля и служителя.

Ускорилата се инфлация през последната година вероятно ще накара компаниите да преразгледат и актуализират своите политики за парични и нематериални бонуси, които планират за 2023 г. Прогнозите на специалистите са, че те ще бъдат по-гъвкави и адаптирани според нуждите на служителите, за да могат да бъдат задържани в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още