IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в хотелиерството са се повишили най-бързо през лятото

През юли-септември общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица растат с 16% на годишна база

12:55 | 21.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Разходите за труд в България са продължили да ускоряват ръста си и през третото тримесечие на годината, следвайки тенденцията на възходящ тренд от края на 2021 г. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

През юли-септември тази година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица са нараснали с 16,2% спрямо третото тримесечие на 2021 г.

За сравнение, през първото тримесечие на 2022 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нараснаха с 12,7% за година, а през спрямо второто тримесечие - с 14,4%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През третото тримесечие на тази година разходите на работодателите за труд са стимулирани предимно от ръстовете в индустрията, услугите и строителството.

В индустрията увеличението е с 18,1%, в услугите - с 16,4%, и в строителството - с 16%, показват статистическите данни.

По икономически дейности през третото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 23,4%, „Добивна промишленост“ - с 19,4%, и „Държавно управление“ - с 19,2%.

През третото тримесечие, съвпадащо с летните месеци, разходите за възнаграждение за един отработен час са се увеличили с 16,3%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 15,8% на годишна база.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 23,6% за „Хотелиерство и ресторантьорство“ до 7,5% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още