IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IFC, част от Световната банка, придобива почти 10% от ПОК „Доверие“

Инвестицията ще бъде допълнена от консултантски услуги

12:35 | 22.12.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

International Finance Corporation (IFC), член на Групата на Световната банка, става директен акционер в ПОК „Доверие” АД, собственост на Vienna Insurance Group AG (VIG), с почти 10% участие в капитала на дружеството, съобщиха от двете компании.

Инвестицията на IFC ще бъде допълнена от консултантски услуги, които ще имат за цел да помогнат на ПОК "Доверие" да развие дългосрочна цифрова стратегия и възможности.

Сделката се извършва под формата на покупка на акции на ПОК „Доверие” от ATBIH GMBH, което е 100% собственост на VIG, като чрез ATBIH VIG остава мажоритарен собственик на компанията с около 83% участие в акционерния капитал. Дял от близо 7% в ПОК „Доверие” има и КНСБ.

„Инвестицията ни в „Доверие” има за цел да подпомогне развитието на пенсионната система и да подобри достъпа до услуги за социална защита в България“, заяви Виторио ди Бело, регионален ръководител на групата „Индустрия за финансови институции“ на IFC. „Укрепването на институциите за устойчив растеж е ключов стълб на нашата програма в страната за справяне с бедността”.

В пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие”, са осигурени над 1,2 млн. души. 

IFC е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в над 100 страни, като през фискалната 2022 г. е насочила рекордните 32,8 млрд. долара към частни компании и финансови институции в тези страни.

Vienna Insurance Group AG (VIG) е водещ застраховател в Австрия и цяла Централна и Източна Европа. Около 50 компании в 30 държави са част от тази група с дългогодишни традиции, силни марки и близки отношения с клиентите. Повече от 25 хил. служители във VIG се грижат за ежедневните нужди на повече от 22 млн. клиенти. Акциите на групата се търгуват на Виенската фондова борса, на Пражката, а от ноември тази година и на фондовата борса в Будапеща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
В статията има безброй 'бисери', само за да си оправи настроението човек си заслужава да се прочете :) пример: 'Инвестицията на IFC ще бъде допълнена от консултантски услуги, които ще имат за цел да помогнат на ПОК "Доверие" да развие дългосрочна цифрова стратегия и възможности.'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още