IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовата книжка се заменя с електронен трудов запис, реши социалната комисия

Промяната е одобрена на първо четене с поправки в Кодекса на труда

18:52 | 04.01.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене промени в Кодекса на труда, които предвиждат замяната на трудовата книжка с единен електронен трудов запис. Измененията са внесени от Божидар Божанов и група народни представители от „Демократична България“, предава БТА.

В мотивите към законопроекта се посочва, че ще има електронен регистър на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички данни от трудовата книжка, като служителите имат право на пълен достъп до трудовото си досие.

Проектът, внесен от ДБ, предвижда създаването на единни електронни трудови записи на всички работници и служители в страната, които ще се съхраняват в централизиран национален регистър на заетостта към Агенцията по заетостта.

Този електронен трудов запис ще е официалният източник на данни и обстоятелства за трудовата дейност на работника/служителя и ще се използва да удостоверяване на тези данни. По същия начин там ще се събират данните от служебните книжки на държавните служители.

Всеки работник ще има достъп до електронното си трудово досие, както и родителите и настойниците на работници под 18 години ще могат да следят записите там. Работодателите също ще имат достъп до досието на наетите от тях работници и служители, където са вписани данните, въведени от предходни работодатели. Те няма да имат достъп до размера на заплатите и обезщетенията, които работникът е получавал при предишни работодатели, с изключение на основните обезщетения при напускане - за неспазено предизвестие, неползван отпуск и при напускане по болест.

"Трудовата книжка отдавна трябваше да е отпаднала", заяви Божанов. Той каза, че електронното водене на данните има практически ползи за работодателя и работниците.

От Министерството на труда и социалната политика имат забележки към законопроекта. Заместник-министърът Емил Мингов каза, че темата за промени относно трудовата книжка трябва да се обсъди в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ също имат притеснения относно някои текстове в законопроекта, но посочиха, че е необходимо електронната трудова книжка да стане факт. 

От ГЕРБ-СДС и „БСП за България“ изразиха принципна подкрепа, но депутатите от двете формации казаха, че е необходимо между първо и второ четене да се прецизират текстовете.

Иван Матев от „Продължаваме промяната“ коментира, че спестовни книжки вече няма, затова и не разбира защо е необходима хартиената трудова книжка.

Даниела Дашкова от „Български възход“ каза, че в училищата има електронни дневници, затова и тя не вижда проблем трудовата книжка също да е в електронен вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Olivie
преди 1 година
Това е претоплена манджа и имитация на дейност, защото: Как ще обясните чл. 68а от КТ, ако не съществува електронно отчитане на трудовия стаж? Как ще докажете стаж, след като не е приключена книжката? А ако не е във вас, а в работодателя? Това отдавна е въведено и функционира още преди ДБ да се е пръкнала под небето!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още