IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуровката до 31 януари

Декларацията се подава в офис на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код или електронен подпис

13:15 | 23.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) и др., изплащани от държавното обществено осигуряване, посочват от приходната агенция.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. Декларацията се подава в офис на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП).

От приходната агенция обясняват, че при прекъсване и възобновяване на трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност от самоосигуряващото се лице през календарната година, не може да се променя вече избраният и декларираният вид осигуряване.

Последна актуализация: 13:16 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още