IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в индустрията у нас са нараснали най-бързо в началото на 2023 г.

През първото тримесечие общите разходи на работодателите за един отработен час растат с 15,1% на годишна база

13:07 | 22.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Разходите за труд в България са продължили да ускоряват ръста си в началото на годината, следвайки възходящия тренд от края на 2022 г. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

През първото тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 15,1% на годишна база. За сравнение, през първите три месеца на предходната година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нараснаха с 12,7% 

За януари-март 2023 г. показателят регистрира лек спад на тримесечна база - през последното тримесечие на 2022 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица се увеличиха с 16,1%.

През първото тримесечие на 2023 година разходите на работодателите за труд са стимулирани отново от ръстовете в индустрията, услугите и строителството.

В индустрията увеличението е с 18,2%, в услугите - с 15,7%, и в строителството - с 14,1%.

Най-висок ръст на общите разходи за труд за януари-март е регистриран в икономическите сектори „Транспорт, складиране и пощи“ - с 23,6%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 23,5%, и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - с 19,6%.

Разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 15,7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 12,4%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 25,8% за „Транспорт, складиране и пощи“ до 3,3% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Индекс на общите разходи на работодателите за труд - %

(Календарно изгладени, 2020 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още