IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ изненадаващо намаляват

Пазарът на труда остава затегнат, макар че ръстът на новите работни места се забавя

17:20 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи при безработица в САЩ, неочаквано е намалял миналата седмица, сигнализирайки, че пазарът на труда остава затегнат, макар че ръстът на новите работни места се забавя, съобщава Ройтерс.

Първоначалните заявления за помощи при безработица са намалели с 12 хиляди до сезонно коригираните 237 хиляди за седмицата до 8 юли, съобщи Министерство на труда в четвъртък. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 250 хиляди молби за миналата седмица.

Данните включват почивния ден за Деня на благодарността миналата седмица, което може да е довело до известни изкривявания.

Бежовата книга на Федералния резерв, публикувана в сряда, описа търсенето на работна ръка като „останало здравословно“ през юни с недостиг на служители на места като здравеопазване, транспорт и хотелиерство, както и на по-квалифицирани позиции. В доклада се отбеляза още, че „някои контакти са съобщили, че наемането става по-целенасочено и избирателно“.

Въпреки това трудовият пазар се забавя, но не се разпада, след като влиянието на увеличението на основните лихви от Федералния резерв с 500 базисни пункта от март 2022 г. насам се разпространява из икономиката. Ръстът на заетостта през юни е най-малкият от 2 години и половина.

Молбите спрямо размера на пазара на труда са доста под нивото от 280 хиляди, което икономистите казват, че би сигнализирало значително забавяне на ръста на заетостта.

Броят на хората, получаващи помощи след първата седмица, се е увеличил с 11 хиляди до все още ниските 1,729 милиона през седмицата до 1 юли, показват данните. Исторически ниските нива на заявленията предполагат, че някои освободени работници преминават през по-кратки периоди на безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още