IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата в България в края на юни стига 1927 лв.

Активираната сезонна заетост в началото на лятото повиши наетите по трудово отношение в страната до 2,33 милиона

14:53 | 11.08.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През пролетта средната месечна работна заплата в България е продължила да ускорява ръста си. През второто тримесечие на годината тя е 1957 лв. и нараства с 13,1% на годишна база и с 4% спрямо първото тримесечие. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната брутна месечна работна заплата за април 2023 г. е 2009 лв., за май -  1935 лв., и за юни - 1927 лева, отчита НСИ.

Спрямо предходното тримесечие икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: „Строителство“ - с 8,5%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8,3%,  и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - със 7,5%. 

През второто тримесечие средната месечна работна заплата нараства на годишна база с 13,1%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 22,3%, „Строителство“ - със 17,4%, и „Транспорт, складиране и пощи“ - със 17,2%.  

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за периода са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 4732 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 3061 лева;  „Финансови и застрахователни дейности“ - 2915 лева.

Най-нископлатени са били наетите в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 1189 лева; „Други дейности“ - 1261 лева; „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1406 лева. 

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2023 г. в обществения сектор нараства с 10,1%, а в частния - с 14,1%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Сезонната заетост повишава заетостта в страната в средата на годината, вижда се от данните на НСИ.

Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на юни нарастват с 25,2 хил., или с 1,1%, спрямо края на март, като достигат 2,33 милиона.

Най-голямо увеличение на наетите спрямо предходните три месеца на годината се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 29,1%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 3,8%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 1,8%. Най-голямо намаление на наетите - с 1,6%, е регистрирано в дейност „Образование“.

По икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 19,9 и 16,6%. 

В края на юни на годишна база наетите по трудово и служебно правоотношение нарастват с 24 хил., или с 1%.

Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 16,5 хил., „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 6,5 хил., и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5,2 хил.

Най-голямо намаление е отчетено в „Преработваща промишленост“ - със 7,1 хил., и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 6,2 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
doba
преди 8 месеца
По-скоро средната сума, на която вървят осигуровките. *КОЙ *колко получава в плик - инфо няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още