IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво задържа икономическия бум на Индия?

Едва 24% от жените в страната участват на трудовия пазар

16:53 | 22.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Много държави следват този път на развитие - жените навлизат все повече в работната сила и това е допълнителен стимул за икономически растеж. Това се видя много ясно в Япония, Китай и Южна Корея в средата на миналия век, пише The Wall Street Journal. Но това съвсем не важи за Индия, допълва изданието.

През миналата година Индия изпревари Великобритания и се превърна в петата по големина световна икономика. В същото време едва 24% от жените са част от трудовия пазар - работят или търсят активно работа. Това е едно от най-ниските нива в света и дори в Саудитска Арабия жените в работната сила са повече.

От 1990 година жените на трудовия пазар в Индия се увеличават до върховото си ниво през 2000 година - 31%, но 18 години по-късно то отново достига 21%. Оттогава има известен напредък, но прекалено бавен и труден, оценява WSJ.

Причините за това са основно две - прекаленият консерватизъм в обществото, който поставя мястото на жената основно у дома, както и липсата на нови работни места. Въпреки че през последните години Индия е сред най-бързоразвиващите се икономики, новооткритите работни места всъщност съвсем не са много.

По данни на Световната банка брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия е 3,4 трлн. долара. Той може да се увеличи със 734 млрд. долара, ако участието на жените на пазара на труда се увеличи с 11 пр. пункта. Според Центъра за наблюдение на индийската икономика, базиран в Мумбай, в Индия работят 38 млн. жени спрямо 368 млн. мъже. Наскоро страната изпревари Китай и вече е с най-многобройното население в света.

Културният натиск над жените е силен - за много индийци работата извън дома е срамна и е признак на бедност. Дори и да искат да работят, много жени срещат съпротивата на другите членове на семейството си. Обикновено работещите са самотни майки, които нямат друг начин да изкарват прехраната си. В някои случаи жените започват работа, за да плащат медицинските разходи при заболяване на съпруга си. Понякога недоволството на семейството е потушено от доброто заплащане, което получават жените.

Много от работните места в Индия бяха съкратени заради пандемията и така и не се появиха на пазара на труда отново, разказва още WSJ. Като цяло най-много работа има в селското стопанство, но работните места там също изчезват заради навлизането на механизацията. Останалите сектори на икономиката не успяват да компенсират това.

Икономисти коментират, че бум при създаването на работни места може да премахне стигмата за работещите жени. Пример е Китай, където милиони жени бяха привлечени на работа в заводите. Но дори и да се стигне до там има още няколко трудности пред навлизането на жените на пазара на труда - на първо място те трябва да имат образование, а и липсва институционална грижа за децата.

Липсата на варианти за грижа за децата например доведе до свиване на участието на жените на пазара на труда в Китай - от 73% през 1990 година до 61% през миналата година. Но и в много развити държави този процент е по-нисък - например в САЩ, където 56% от жените работят или активно търсят работа. Причината за това е, че голяма част от жените вече са на възраст за пенсиониране, а младите жени са все още в университетите.

Данните на Бюрото по труда в САЩ за юни 2023 година показаха например, че почти 78% от жените на възраст между 25 и 54 години са част от трудовия пазар.

Пандемията от коронавируса също изяде част от работните места за жените, макар че повечето позиции се завръщат, допълва още WSJ.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението на Индия също е съществено по-нисък - 2400 долара годишно, или под 1/5 от този в Китай. Бангладеш, където 38% от жените работят, спрямо 28% през 2000 година, също изпреварва Индия по този показател.

Жените в Бангладеш всъщност изиграват много сериозна роля за развитието на шивашката индустрия в страната. Секторът обаче е силно критикуван заради липсата на стандарти за безопасна работна среда.

Индийските власти отхвърлят критиките срещу неучастието на жените на пазара на труда и посочват, че домакинската работа вкъщи също трябва да бъде отчетена. Жените например събират дърва за огрев, готвят и се грижат за децата. Те посочват още, че нивото на грамотността сред жените се повишава съществено през последните две десетилетия - до 70,3% през 2022 година спрямо 54,2% през 2002 година. Нивото на грамотност при мъжете е почти 85 на сто.

Но нивото на образование в консервативните богати семейства е по-скоро "зестра", отколкото планове за работа. Някои от тези момичета са под натиска на съпрузите си, родителите си и родителите на съпрузите си и не могат да се преборят с тях и да започнат работа въпреки отличните дипломи.

В заводите на британската компания JCB дори има специален психолог, който помага на жените да се справят с негативните коментари в семействата си, когато започнат работа. Много други работодатели предлагат транспорт от и до работното място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
ооо да, трябва да включат повече жени в раб. сила, това ще убие рязко раждаемостта .... майййна му на икономическия ръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още