IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонусите вече са задължителна част от възнагражденията и в България

Повече от половината работодатели у нас са повишили тази година заплатите на служителите с до 10%

11:05 | 21.09.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Повече от половината работодатели в България са повишили тази година заплатите на служителите си с до 10%. Очаквано IT сферата е водеща за по-бързите темпове за покачване на заплатите, следвана от добивната промишленост и фармацевтичния сектор. Това показва проучване на възнагражденията през 2023 г. на компания за квалифицирани обучения в сферата на човешките ресурси.

Проучването обхваща и бонусите, които служителите получават. Те вече се приемат за задължителна част от възнагражденията. Темата коментираха пред Bulgaria ON AIR Антония Парапанова и Полет Живина.

"Някои компании дават бонус "препоръка" за служител, който препоръча друг, задържал се в компанията, както и бонус "лоялност" за служител, който се е задържал в компанията повече от определен брой години", посочи Живина.

Сред очакваните бонуси също са допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна. Важно за служителите е и гъвкавото работно време и възможността за работа от вкъщи, каквато предлагат 79% от компаниите. 

"Тенденцията на запад не е да се увеличават видовете придобивки, а да се даде на хората да ги изберат - казва им се, че имат право на 250 лв. под формата на бонуси и какви искат да бъдат измежду 50, примерно", заяви Антония Парапанова.

Данните от проучването показват също, че все повече работодатели дават по-голям платен годишен отпуск - до 25 дни - тенденция, която се забелязва след пандемията. Внимание се обръща и на психичното здраве на служителите.

"За младото поколение щастието на работното място е по-важно от възнаграждението. Когато компаниите искат да привлекат младите хора, е необходимо да имат подобен пакет, работодателите се интересуват все повече какво е важно за хората. Няма я тенденцията от преди  - човек да търси една компания, в която да се докаже и след много години на лоялност да бъде възнаграден", завърши Полет Живина.

Според проучването повечето работодатели са вдигнали заплатите с около 10% този година, а през миналата е било с 14-15%. "Така изпреварват ръста на възнагражденията в Европа. Най-много е увеличението в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Пазарджик. Според данни на НСИ в отделни региони заплатите са два пъти по-ниски - Видин, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян", даде пример Полет Живина.

Гостите подчертаха, че има промяна и по отношение на наемането на кадри от чужбина. Държавата все повече опростява този процес и помага на бизнеса при липса на кадри да се внесат от чужди пазари.

"При толкова ниска безработица и липса на кадри е нужна дългосрочна стратегия, а краткосрочната е замяна на част от позицията с роботи или привнасяне на служители от чужди пазари - Непал, Филипините, Украйна. При нас намират по-висок стандарт, спокойствие и подкрепа", обясни Парапанова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още