IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплати в производството у нас застигат тези в IT сектора

Тенденциите в производствената индустрия са за продължаващ растеж, посочват от бранша

11:32 | 19.09.23 г.

В производствения сектор у нас към момента търсенето на технически кадри – инженери, оператор-техници, е засилено. Очаква се секторът да последва IT сферата като тенденции и да се очертае голямо търсене за малко кадри, които ще вдигнат очакванията си за възнаграждения. Това коментираха Галина Попова, главен HR консултант, GI Group и Димо Попов, мениджър, GI Group в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки инвестициите в автоматизация липсата както на общи, така и на квалифицирани работници остава основно предизвикателство за българските производства, констатира доклад "Производство – глобални HR тенденции 2023 г.".

Възнагражденията в сектора на индустрията зависят от региона, в който е фирмата и заеманата позиция. „В момента наблюдаваме инженерни възнаграждения, който достигат възнаграждения в IT сферата“, каза Галина Попова.

Събеседниците изтъкнаха, че липсата на кадри в производствения сектор е значителна. „Поколението Z предпочита други сектори при избора на кариера, това се дължи на ниската информираност и нуждите на младото поколение“, смятат експертите от бранша.

Тенденциите в производствената индустрия са за продължаващ растеж на фона на липса на персонал и автоматизация на производството, каза Димо Попов. „Автоматизацията не е на ниво активности, а на ниво събиране на данни, комуникация с други системи и учене на самата автоматизирана система“, допълни той.

Попов подчерта, че производствата остават гръбнак на икономиката както в Европа, така и в България. „Тези тенденции са сходни в България. В трето тримесечие се наблюдава спад в производството, което може да предвещава рецесия при нас или при производствата на запад, тъй като нашето производство е силно зависимо от тези на запад, особено с това на Германия“, обясни Попов.

Галина Попова очаква спадът в търсенето на кадри в производствения сектор да продължи до средата на следващата година.

„Повишението на възнагражденията през изминалата година, комбинирано с вдигащите се цени на комуналните услуги прави трудна предвидимостта за бизнеса. Оказва се, че най-често работниците излизат по-скъпо на фирмите от планираното производство в началото на годината“, каза Попова.

Липсата на връзка между производствения бизнес и образованието и съществуването на грешни представи за сектора оказват също негативно влияние над бизнеса. Все още витае представата, че производството е силно физическа работа, което го прави непривлекателно за потенциалните кадри, коментира Попова.

Според гостите производственият сектор е длъжен сам да инвестира в бъдещите си кадри. Инвестицията е основно насочена към местни кадри, но се вижда и тенденция за привличане на кадри извън Европа, каза Попов. Той допълни, че помощта, която държавата може да окаже, е да направи обучението по-приложимо и да направи временната заетост по-гъвкава.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още