IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТ секторът продължава да е лидер по ръст на заплатите в България

Компании от всички сфери стават все по-изобретателни в разширяването на пакета от социални придобивки, отчита проучване

14:00 | 21.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Традиционният „отличник“ по ръст на заплатите и тази година е сферата на информационните технологии, където сериозната конкуренция за високо квалифицирани професионалисти продължава да води до повишаване на заплатите. Това отчита Проучването на възнагражденията и придобивките на българския пазар на Tack TMI Bulgaria за 2023 г. То обхваща над 115 хиляди служители на над 1000 различни позиции.

Проучването събира информация от 350 компании от различни сектори на икономиката, като особено силно представени са секторите на високите технологии, аутсорсинг, производство, хотели, банки и финансови институции. Участие взимат някои от най-големите и влиятелни работодатели както в България (25%), така и в международен мащаб (75%).

Възнагражденията в страната продължават да нарастват макар и с по-умерени темпове спрямо предходните години, като множество други фактори оказват влияние върху заплатите. Демографската ситуация, липсата на квалифициран труд и нуждата от специализирани професионалисти се очертават като ключови фактори за бъдещия растеж на възнагражденията в България в дългосрочен план, посочват анализаторите.

Източник: Tack TMI Bulgaria Източник: Tack TMI Bulgaria

Макар България да не е сред страните, чиито компании прилагат най-интересните практики - като осигуряване на безплатна доставка на хранителни продукти по домовете, разхождане на домашни любимци за служители в болничен и подобни, тенденциите за увеличение на възнагражденията и разширяването на пакета от социални придобивки остава актуална, отчита изследването.

Отчита се, че компаниите във всички сектори стават все по-изобретателни в разширяването на пакета от социални придобивки за служителите си. Сред придобивките, които служителите могат да получат при работодатели в страната през последните две години, са грижа за психичното здраве на служителите, предоставяне на средства за закупуване на домашно офис оборудване или покриване на разходите за интернет.

63% от заетите в технологичния сектор искат да работят хибридно, а 27% споделят, че предпочитат изцяло отдалечени позиции, показва проучване на Dev.bg. Статистиката на платформата отчита, че след пандемията дистанционният режим на работа остава предпочитан, а едва 8% от IT специалистите искат да се върнат в офисите. Тенденцията дори се засилва и през последните месеци активно се търсят длъжности за работа от разстояние.

От началото на месеца най-търсените дистанционни позиции са за софтуерни разработчици, като най-предпочитан от кандидатите е Backend Development сегментът. По данни на платформата, той води убедително с близо 40% от всички търсения за дистанционна работа.

Python е езикът, на който предпочитат да програмират специалистите с 32% от всички търсения. Докато по-масовите от типа на Java, .NET и PHP, за които се търсят повече специалисти и съответно се предлагат и повече на брой обяви с дистанционен режим на работа, остават по-назад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още