IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджър: Само game changer-ите ще останат на работа с навлизането на изкуствения интелект

ИТ секторът в България има консервативна позиция за тази година – би изчакал разрастване, но не и съкращаване на хора, посочи Бойка Микова от Evolution

19:35 | 30.03.23 г.

Част от служителите в сектор Информационни технологии у нас си дават сметка, че могат да останат без работа заради изкуствения интелект и дигитализацията. Водят се дискусии по темата, те са много заинтересовани към тях. Ситуацията изисква преосмисляне на цялото бъдеще на функциите и къде можем да бъдем полезни. На работа ще бъдат задържани хората, които имат критично значение за успеха на компанията – т.нар. game changer-и. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Бойка Микова, мениджър "Човешки ресурси" в софтуерната компания Evolution.

„Ситуацията на пазара на труда у нас е трудна, големи глобални компании – и не толкова големи, се състезават за много лимитиран брой хора“, коментира Микова.

Според нея страната ни разполага с ИТ експерти, но демографската ситуация и структура са изключително влошени. „Това е нещо, върху което трябва да се помисли и да има някаква политика. Кадри имаме, въпросът е, че тези кадри вече работят дистанционно, конкуренцията е много голяма, така че е трудна ситуацията“, подчерта мениджърът.

Микова е категорична, че политическата нестабилност не спомага за развитието на бизнеса, забавят се инвестициите, има нужда и от промяна в трудовото законодателство.

По думите на Бойка Микова ИТ специалистите основно са привлечени от това да имат свободата да разгърнат потенциала си, да са им интересни проектите, върху които работят и да се развиват. „Също така изискват да имат доверие към мениджърите си и екипите, които ги управляват“, смята тя.

Според мениджъра ИТ секторът в България има консервативна позиция за тази година – би изчакал разрастване, но не и съкращаване на хора.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още