IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хазартната индустрия - най-динамично развиващият се сектор в България

240 млн. лв. са приходите в бюджета от игралния сектор до края на септември, посочи Ангел Ирибозов при откриването на BEGE 2022

13:19 | 24.11.22 г.
Ангел Ирибозов (вляво) и Борис Михайлов. Снимка: BEGE 2022
Ангел Ирибозов (вляво) и Борис Михайлов. Снимка: BEGE 2022

На 240 млн. лева възлизат приходите, генерирани от игралния сектор в държавния бюджет до 30 септември тази година. През 2021 г. постъпленията от игралната индустрия бяха в размер на 241 млн. лв., което е с 25% повече от 2020 г. Тези данни съобщи Ангел Ирибозов, председател на управителния съвет на Асоциацията на игралната индустрия в България, на церемонията по откриването на международното изложение на игралната индустрия BEGE 2022, което се провежда в Интер Експо Център в София. Патрон на събитието е Национална агенция за приходите.

„Наблюдава се трайна тенденция на значителен ръст в онлайн сегмента с възход през първите четири месеца на 2021 г., когато беше ограничен достъпът до физическите игрални зали", посочи Ирибозов. Той подчерта, че индустрията се трансформира и заради ускореното развитие на технологиите и точно на BEGE 2022 може „да се усети пулсът на тази динамика“.

Председателят на асоциацията напомни, че секторът е конкурентен и от бързото развитие на спортните онлайн залози компаниите, които ги предлагат, вече са 11 с 27 лиценза. Ирибозов отбеляза още, че се откриват казина в най-големите луксозни хотели, а за първи път на Българската фондова борса е листвана компания от сектора на развлекателната индустрия – „Телематик Интерактив България“, оператор на хазартни игри.

По думите му технологичните решения от сектора се развиват, за да отговарят на регулаторните изисквания.

Според него 13-ото издание на изложението на игралната индустрия се нарежда сред големите събития в Европа.

Снимка: Investor.bg Снимка: Investor.bg

Хазартната индустрия е най-динамично развиващият се сектор в България, заяви изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Борис Михайлов, които откри BEGE 2022. „С компаниите от сферата работим изключително коректно“, заяви той и отбеляза, че има единомислие относно важността на отговорния хазарт.

Сливането на наземните компании с онлайн хазарта е най-голямото предизвикателство пред игралната индустрия, смята Алекс Хаберл, мениджър регулаторно развитие в GLI Europe B.V. Според експерта хазартната индустрия е нишов пазар и дава възможност на стартиращи бизнеси от източноевропейските държави да открият международни доставчици.

 „Ние наблюдаваме регулациите в цял свят. Когато онлайн хазартът се появи, това беше територия като Дивия Запад. Но технологиите започнаха да движат индустрията. Днес, погледната отвън, България се явява център, своеобразен хъб за онлайн хазарта. И можете да се гордеете с това“, посочи д-р Йорг Хофман, старши сътрудник в Melchers Law Firm. Той обясни, че обикновено регулаторите следват развитието на пазара, но играчите го оценяват.  

Питър Ремерс, съпредседател на отдела по залагания към Международния съвет по алкохола и други пристрастености (ICAA) и член на борда на Европейската асоциация за изучаване на хазарта (EASG), напомни, че разработчиците на игри предлагат решения, които са и превенция срещу зависимости.

Снимка: Телематик Снимка: Телематик

Организаторите на тринадесетото изложение BEGE потвърдиха, че с него се предоставят  възможности за създаване на нови стратегически партньорства и реални перспективи за стъпване на нови пазари на компаниите от развлекателната и игралната индустрия. По време на съпътстващата изложението Източноевропейска конференция на игралната индустрия дискутираха бъдещето на игрите: метавселена, крипто, блокчейн; маркетинг в хазарта; тенденции при компаниите от игралната индустрия, регистрирани на фондовата борса; новите пазари, регулациите и отговорната игра в перспектива. Акценти в конференцията са регламентите и борбата с изпирането на пари, както и отговорната игра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още
Финанси виж още