IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа компания от игралния сектор излиза на българския фондов пазар

Операторът на Palms Bet – "Телематик Интерактив България" планира борсов дебют през 2022 г.

15:18 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мило Борисов и Роси Маккий, собственици на&nbsp;&nbsp;&bdquo;Телематик Интерактив България&ldquo;&nbsp;</p>

Мило Борисов и Роси Маккий, собственици на  „Телематик Интерактив България“ 

Ако направим разбор на компаниите в България, които генерират най-много приходи, ще се натъкнем на любопитен факт – дружества от хазартната индустрия се нареждат до технологични компании и попадат на водещи позиции по принос към БВП на страната.

Всъщност, това не е учудващо, защото хазартът традиционно генерира солидни приходи и постига добра норма на печалба. Игралната индустрия по света е сред най-бързо развиващите се икономически сектори, което се обосновава от гъвкавостта на компаниите и бързината, с които възприемат и прилагат всички технологични новости. И България не прави изключение.

Нещо повече – секторът става все по-прозрачен и все по-конкурентен, а това пък от своя страна провокира интереса на чужди компании към българския пазар. Освен местни големи компании, много чужди компании от индустрията създадоха развойни центрове у нас.

Скоростта, с която браншът се развива, е впечатляваща и ако допреди няколко години беше немислимо българско игрално дружество да излезе на борсата, то скоро това ще бъде реален факт. Напълно логично е фирми от този значим за икономиката ни сектор да бъдат представени на борсата.

Но нека започнем от малко по-далеч. „Телематик Интерактив България“ ЕАД е българска компания със собственици Мило Борисов и Роси Маккий, чиито бизнес е именно в сферата на онлайн игралната индустрия, като от 2018 г. развива бранда Palms Bet. През последните две години дружеството отбеляза огромен ръст. За 2020 г. компанията постига растеж на приходите от 517% спрямо 2019 г., а очакванията за тази година са той да бъде около 200%.

Този тренд на устойчиво развитие показва, че той не се дължи основно на пандемията, а на други по-сериозни фактори. Това кара собствениците на компанията да планират излизане на Българската фондова борса (БФБ) в началото на 2022 г., с което фирмата ще се превърне в първата българска публична компания от игралната индустрия.

Но кое кара компания от сектор, традиционно смятан за твърде специфичен, да предприеме толкова „авангардна“ за България стъпка?

Първично публично предлагане (IPO) определено ще промени „играта“, защото в момента погледът на чуждестранните консултанти и фондовите инвеститори върху българския пазар е силно ограничен, отчасти и защото няма публични компании в сектора. Излизането на „Телематик Интерактив България“ ЕАД на борсата ще отвори пътя и за други дружества, което от своя страна ще подсигури по-голям комфорт на капиталовложителите към бранша и ще насочи потенциални фондови инвеститори към локалния пазар, който се нуждае от тях.

Това, което е новост за България, в останалия свят е практика от десетилетия. На Лондонската фондова борса се търгуват акции на хазартни дружества от 2002 г. В САЩ почти всички средни и големи игрални компании набират капитал чрез Wall Street. Същото важи и за борсите в Стокхолм, Франкфурт и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Собствениците на „Телематик Интерактив България“ Мило Борисов и Роси Маккий планират експанзия до 24 месеца на още три регулирани пазара. В бъдеще се предвижда да се осъществи и IPO на чуждестранни борси. Към момента повече детайли не се съобщават, но подобни действия са напълно логични. 

Освен, че работи по всички нормативни и регулаторни изисквания, дружеството разполага с няколко коза пред останалите. Основното е, че има огромно продуктово предимство -  компанията разполага със собствена платформа, която позволява да бъде гъвкава и независима от провайдери и доставчици. Заедно с това има и собствено съдържание, което се използва от 15-20% от потребителите на платформата. Останалите 80% ползват чрез нея съдържание от други доставчици, с което се поддържа огромно разнообразие от продукти.

От бранша обаче коментират, че сериозният подем в online gaming сектора се дължи не само на пандемията. Тя по-скоро е катализатор, но основният фактор си остават технологиите – мобилните устройства вече дават отлични възможности и заедно с всичко останало това се превръща в добра основа за развитие не само на online gaming, но и на т. нар. social gaming.

Според Европейската асоциация за залози и игри  в световен мащаб пpиxoдитe oт oнлaйн игpи, гeнepиpaни oт xaзapтни oпepaтopи в Eвpoпeйcĸия cъюз пpeз 2020 г., възлизaт нa 26,3 млpд. eвpo, ĸaтo прогнозите са пaзapът дa нapacнe дo пoчти 30 млpд. eвpo дo 2022 г.

След преминаването на Държавната комисия по хазарта към Националната агенция за приходите (НАП) все още е трудно откриването на конкретни данни за българския пазар, но и с просто око е видно, че онлайн залаганията и обслужващите ги бизнеси имат сериозен ръст през изминалата година, а компаниите в бранша са сред най-активно наемащите персонал. 

Именно екипът е още един от ключовите фактори за успех на компанията. В това отношение „Телематик Интерактив България“ има интересна стратегия. Дружеството отчита 500% ръст на броя служители за последните 4 години, като характерното тук е, че 90% от ръководните и лидерски постове са заети от вътрешнофирмени кадри. Екипът е млад и добре обучен и благодарение на това, че оперира със собствени платформа и продукти, успява лесно да се пригоди към пазарните настроения и сътресения.

Има и още нещо, което отличава тази фирма от останалите в сектора – компанията е социално отговорна, като стои зад каузи с широк обществен резонанс, каквито са спонсорството на ПФК „Левски“ и на отбора на Златните момичета. Дружеството налага бранда си и чрез проекта Palms Music, който е насочен към спонсориране на културни събития и подпомагане на млади музикални таланти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още