IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са рисковете от агресивната реклама на хазарт?

Най-потърпевши са децата, които възприемат хазарта като част от ежедневието, коментира специалист

13:35 | 09.01.23 г. 3

През последните една-две години има сериозен ръст на хората в България, потърсили помощ заради хазартна зависимост. У нас няма данни колко хора страдат от този проблем, но почти няма човек, който да не познава или да не е чувал за някой с хазартна зависимост. Най-потърпевши от агресивните реклами на хазарт са децата, които не могат да отсеят манипулацията и започват да смятат хазарта като нещо нормално и част от ежедневието. Това коментира  д-р Десислава Безинска-Шеинкова, специалист по хазартни зависимости, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя смята, че държавата трябва да се намеси, за да се регулира времевият пояс, в който се излъчват тези реклами, както и в какво количество да са те. „Рекламата от известни личности създава лъжливото усещане, че едва ли не човек ще стане известен, ако се занимава с хазарт или ще срещне тези известни личности в залата“, отбеляза Шеинкова.

По думите на експерта най-честият симптом, че човек е развил хазартна зависимост, се забелязва във финансово му положение. Зависимият работи на няколко места, взел е два или три бързи кредита, а все няма пари у себе си и започва да търси пари от приятели, което не е нормално, при положение че работи толкова много.

Последиците за хазартно зависимите хора са свързани със загубени апартаменти, коли, къщи, работни места, губят се цели бизнеси и не един и два бизнеса за фалирали заради хазартна зависимост, посочи експертът и допълни, че най-тежката последица е загубата на близките хора.

„Близките спират да вярват на този човек, че ще се оправи, че ще предприеме някаква стъпка, за да се възстанови. Човекът остава сам. Често има развалени бракове и деца, които не искат да виждат родителите си. Най-страшна е загубата на социалната среда”, отбеляза специалистът.

„Хазартната зависимост се преодолява много трудно", допълни тя.

Какви са методите за справяне с патологично разстройство? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Аз познавах един , дето си проигра мандрата в бинго зала ... Малка , но мандра ... Правеше много хубаво кисело мляко с каймак и разнасяше по малките магазини на пазарите в зората на капитализма . Горе-долу му трябваше половин година за да се разсипе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
A всяка втора реклама в БГ е на хазарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 1 година
СМАЧКАЙТЕ ХАЗАРТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още