IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптото е доста опасна форма на хазарт

Хората често не знаят в какво се забъркват, дори след като са вече пристрастени

15:39 | 23.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дълго време смятах, че купуването на крипто е не толкова инвестиция, за каквато обикновено се рекламира, а по-скоро хазарт. Има ги обещанията за бързо забогатяване, „игралните“ платформи за търговия и чистата непредсказуемост на пазарите, пише колумнистката на Financial Times Джъмайма Кели.

Едва когато бях домакин на последната поредица от подкаста Tech Tonic на FT, разбрах колко дълбоки и смущаващи са паралелите. „Скептично ръководство за криптото“ ме отведе на диво пътешествие, от мономаниакални технологични милиардери във Вирджиния до животновъди в Уайоминг. Но в рамките на Шотландия, на около 20 мили южно от Единбург, попаднах на замъка Крейг, внушително имение от 18-ти век, което се използва като рехабилитационен център повече от три десетилетия.

Замъкът Крейг лекува всякакви зависимости, от алкохолизъм до натрапчив хазарт, но през 2016 г. стана първата рехабилитационна клиника за диагностициране и лечение на крипто зависимост. Оттогава досега тя е работила с почти 250 пациенти, като всяка година броят им расте.

Човекът, който отговаря за крипто клиниката, е Тони Марини, 57-годишен шотландец от италиански произход, който използва същата програма от 12 стъпки, с която си служи за лечение на хазарта. Самият Марини, бивш комарджия, алкохолик и пристрастен към кокаина, който е „чист“ от 17 години, ми споделя, че веднага щом е започнал да изследва криптото след този първи пациент през 2016 г., той се е увлякъл.

„Открих, че прекарвам часове в разглеждане на различни криптовалути, като проверявам цените“, казва Марини. „Бях обсебен от това... мозъкът ми беше отведен точно на същото място, където ме отвеждаше хазартът.“ Самият той почти влага малко пари, преди да осъзнае опасния път, по който върви.

Не всеки се пристрастява към търговията с криптовалути, разбира се, но не е трудно да разберем защо тя може да бъде пристрастяваща, със своята опияняваща комбинация от променливи ценови движения, никога неспящ пазар, привидно безкрайно предлагане на крипто токени, на които да залагате – повече от 21 000 при последно преброяване – и активна онлайн общност.

Но криптото има проблем, който хазартът, който е ясно обозначен като такъв, няма: хората често не знаят в какво се забъркват, дори след като са вече пристрастени. Няма определен орган, който да го регулира. Няма организация „Пазете се от криптото“. Британският орган за финансово поведение планира да засили контрола си върху крипто рекламите, които се появяват отвсякъде, но новите правила няма да влязат в сила до следващата година.

„Хората не мислят, че имат проблем с крипто и това е най-големият проблем“, изтъква Марини. „Хората, използващи криптовалути, не знаят, че играят хазарт… защото това не е регулирано.“

Повечето крипто пациенти на Марини идват с други пристрастявания – обикновено кокаин и амфетамини, които помагат на потребителите да останат будни, докато играят на пазарите, и едва когато започнат да обсъждат моделите си на поведение, осъзнават, че са пристрастени и към криптото.

Един бивш пациент, който вече е бил във фаза на възстановяване от пристрастеност към алкохол и наркотици, описва как настройва множество аларми на телефона си, така че да може да се събужда през цялата нощ, за да проверява цените на криптото. Скоро открил, че отново се връща към алкохола и кокаина. Марини гледа на това като на още един пример за кръстосано пристрастяване, при което едно такова подхранва друго.

Обикновено изпитвам някакво смътна радост от това да се подигравам на токсичността на крипто културата, особено когато е насочена срещу „безмонетници“ като мен. Но подобни истории не ми доставят удоволствие. Криптото може и да е обгърнато от мемета и облечено в тениски с доуджкоин, но е време да започнем да го възприемаме такова, каквото е: доста опасна форма на хазарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
Не е форма на хазарт. По лошо е от хазарт. Няма такава дума. Или всъщност има Криптохазарт. Долна форма на мошеничество. Тука има тука нема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още